www.borbolycsaba.ro

Empátia és alázat szükséges az ápolási folyamatban

Sajtótájékoztatón mutatták be 2019. május 15-én reggel Hargita Megye Tanácsánál az intézmény fenntartásába tartozó Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új, megbízott ápolási igazgatóját, Szekeres Ildikót.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kihangsúlyozta, az ápolási igazgató tevékenysége nagyon fontos, hisz a betegellátás lényeges eleme az egészségügyi ellátásnak, ugyanakkor pedig az ápolási igazgató irányítja a kórház személyzetének legnagyobb hányadát kitevő alkalmazottak, az asszisztensek, ápolók munkáját. “Az asszisztensek töltik a legtöbb időt a beteggel, ők kezelik, ők állnak legközelebb hozzájuk” – mutatott rá a menedzser. Hozzátette, ezért is elsőrendű a minőségi asszisztensképzés, amelynek megvalósításából a kórház is ki kell vegye a részét. A cél az, hogy a kórház csapatában a kiválóan képzett orvosok mellett szintén elsőrangú képzésben részesült asszisztensek dolgozzanak – tette hozzá.

Szekeres Ildikó, az új ápolási igazgató ismertette, a székelyudvarhelyi egészségügyi középiskolában és technikumban szerzett asszisztensi képesítést, később pedig a Budapesti Gazdasági Egyetemen főiskolai diplomát. 15 évig dolgozott a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályán, majd a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egészségmenedzsment részlegén tevékenykedett, az asszisztensek továbbképzésének, vizsgáinak szervezésével foglalkozott. Részt vett az Asszisztensek rendje alapításában, egy ideig a szervezet elnöki tisztségét is ellátta. Ezt követően a Gyulafehérvári Caritas munkatársaként szervezett egészségügyi szakképző programokat. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, meglátása szerint jelenleg empátiára, alázatra és a beteggel való megfelelő kommunikációra van leginkább szükség az egészségügyi ellátásban.

Borboly Csaba, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fenntartójának, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy gondolja, a betegek jogos elvárása, hogy empátiával, szakmai alázattal viszonyuljanak hozzájuk a romániai egészségügyi ellátórendszer dolgozói és reményét fejezte ki, hogy a csíkszeredai kórházban sikerül meghonosítani ezt. “Egy ambiciózus fejlesztési tervekkel rendelkező intézmény esetében, mint amilyen a csíkszeredai kórház is, nagyon fontos, hogy minden kórházi tevékenység, így az ápolás is jó kezekben legyen. Igyekeznünk kell olyan minőségi ellátást biztosítani, mint amilyent a betegek elvárnak” – mondta Borboly Csaba. Hozzátette, ehhez a személyzet továbbképzésére is szükség van.

Dr. Konrád Judit megköszönte a mandátuma végére járt korábbi ápolási igazgató, Vízi Mária tevékenységét. Közölte, Szekeres Ildikó megbízatása egyelőre hat hónapra szól, a most folyamatban lévő igazgatói versenyvizsgák után az osztályvezető főorvosok számára, majd az ápolási igazgatói tisztségre is kiírják a versenyvizsgát.

 

Csíkszereda, 2019. május 15.

 472 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...