fbpx

Készül a székely kapu Ferenc pápa látogatására

Hargita megye, Székelyföld épített örökségének szimbolikus jelentőségű, jellegzetes építményei a székely kapuk, amelyek sajátos díszítésükkel, szín-, forma- és motívumvilágukkal, felirataikkal varázsolják el a belépőket. Nem véletlen, hogy Ferenc pápa június 1-i látogatására székely kaput állítanak Csíksomlyón a Hargita megyeiek. A kapufaragás gőzerőkkel zajlik, elkészült a kapu egyik oldala, a napokban fordították meg, és faragják a másik oldalát a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatói és tanulói. Igazi kalákában folyik a munka, a 8,48 m hosszú és több mint 5 m magas székely kaput Zeteváralján faragják.

– Ferenc pápa csíksomlyói látogatása történelmi esemény, amikor tömegek fognak hozzánk zarándokolni, és minden téren arra készülünk, hogy méltó házigazdái legyünk az eseménynek és jó vendégfogadói az ide látogatóknak. Úgy vélem, a székely kapu felállítása Csíksomlyón híven szimbolizál majd minket, épített és szellemi örökségünket – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hargita Megye Tanácsa kiemelten kezeli az épített örökségvédelmet és a székely kapuk állapotát, a Hargita Megyéért Egyesülettel közösen évek óta foglalkozik kapumentéssel, csatlakozva a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület munkájához. Európa felismerte és elismerte ennek a munkának a fontosságát, amikor 2012-ben Europa Nostra-díjjal tüntette ki néhai Kovács Piroska néprajzi gyűjtőt, a Kőlik egyesület alapítóját, a kapumentő mozgalom elindítóját.

– Mára társult Európa legfontosabb kulturális intézményéhez, az Europa Nostrához a Hargita Megye Tanácsa tagságával létrehozott és finanszírozásával fenntartott Hargita Megyéért Egyesület, és folytassuk az értékmentő munkát. Készítjük a Székelykaputárat, ami leltárba veszi Hargita megye összes székely kapuját. Ebben a tevékenységben fontos, hogy Európa elismerje munkánkat és támogasson benne – tette hozzá Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2019. május 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.