fbpx

EPP-nyilatkozat az európai energiabiztonságról

Az energiabiztonság az európai, illetve EU-s energiapiacon, valamint a helyi és regionális hatóságok ebben játszott szerepe – ez volt a témája annak az ülésnek, amelyet a Régiók Bizottsága európai néppárti frakciója tartott a litvániai Kaunasban október 18-án. A résztvevők tárgyaltak a fenntartható energiaellátás és a megfizethető energiaárak biztosításának szükségességéről, egy közös európai energiapiac megteremtéséről, továbbá megvitatták az európai államok elektromos és gázhálózatai összekapcsolásának lehetőségeit.
 Az ülésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki a téma kapcsán tett nyilatkozatában az alternatív energiaforrások szükségességét hangsúlyozta.
– Európának és így szűkebb régiónknak is komoly lépéseket kell tennie az energiabiztonság megteremtése érdekében, ezért fontos számba venni az újrahasznosítható energia előállításának lehetőségeit. Cselekednünk kell, még akkor is, ha nehéz, fájó intézkedésekre van szükség, hiszen a jelenlegi energiafüggőség hosszú távon fenntarthatatlan, más források után kell néznünk – összegzett a megyeelnök.
A néppárti frakció tagjai végezetül elfogadtak egy nyilatkozatot Európai energiabiztonság címmel, amely kimondja, hogy mivel nincs egységes uniós energiapiac, emiatt magasak az energiaárak a lakosság, a közszolgáltatók és az ipar számára egyaránt, ami tovább ront a jelenlegi válsághelyzeten. Éppen ezért sürgős az európai hálózatok összekapcsolása és a közös energiapiac megteremtése, aminek érdekében a tagországok szolidaritása és gazdasági versenyképességének növelése szükséges. (A nyilatkozat angol nyelven elolvasható itt.)
Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről itt olvashat: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/
Csíkszereda, 2013. október 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.