fbpx

Használatba vehetné a Schola vendégházat Gyergyószárhegy

Elindulhatna az erdeigyümölcs-feldolgozó kisüzem a Hargita Megye Tanácsa által működtetett gyergyószárhegyi Schola vendégház konyháján. A VII. Híres Szárhegyi Káposztavásáron és Fesztiválon tett látogatása alkalmával Borboly Csaba megyeelnök erre vonatkozó javaslattervezetet mutatott be.

Borboly Csaba a gyergyószárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület által szervezett fesztiválon az együttműködés érdekében tanácskozott október 19-én Gáll Kinga egyesületi elnökkel. A helyi gazdasszonyokból alakult szervezet elnöke jelezte: közel két éve nem tudják hasznosítani a megyei tanács pályázatán nyert lekvárkészítő kisüzemi kuktájukat, mivel a helyi önkormányzat ingatlanjai közül mindeddig nem találtak megfelelő helyiséget a beüzemeléshez. A turisztikai szervezet Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének 2011. évi kiírásán 9940 lej támogatást nyert erdeigyümölcs-feldolgozó konyha létrehozására.

Borboly Csaba megoldásként a helyi önkormányzatok és a megyei tanács közötti együttműködésre vonatkozó elképzelését vázolta fel. Eszerint a szárhegyiek a megyei tanács ügykezelésében lévő, jelenleg a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ vendégházaként működő Scholát újból saját tevékenységük fellendítésére használhatnák.

– Szeretném, ha a szárhegyiek használnák a vendégházat. Ha a megyei tanács testülete is rábólint erre a kezdeményezésre, akkor az itteni konyhát akár a Torzsások tagjai is használhatják jó minőségű, bevizsgált élelmiszerek előállítására – mondta az elöljáró.

A jelenleg irodáknak is helyet adó ingatlan mindig is a szárhegyieké volt, iskola működött benne, a megyei tanács néhány éve saját pénzén újította fel. A megyeelnök úgy véli: talán jobb, ha a községnek visszaadják, hiszen a megye eddigi mutatók alapján a kapacitásához képest nem tud hasznosan gazdálkodni vele, ha pedig újból a község használná, az meglátása szerint több hasznot hozhatna a térségbeli turizmusnak.

– Jövedelemkiegészítés lehetne a konyhában folyó tevékenység a helybélieknek, hiszen az erdei gyümölcs a közelben terem, és minden gazdasszonynak van egy jól bevált családi receptje – jegyezte meg Gáll Kinga, az egyesület elnöke.

Mivel a Torzsások projektjét a helyi önkormányzat 51%-os arányban támogatta, Gáll Kinga bízik abban, hogy ezúttal sikerül közösen véghezvinni az elakadt javaslatot, és a község számára garantáltan hasznos együttműködés lesz az eredmény.

A turisztikai egyesület elnöke az október 19-i káposztafesztiválon tett javaslat után mihamarabb lépni kíván. Mint jelezte, a legrövidebb időn belül egyeztet a szervezet tagjaival, és a helyi önkormányzathoz fordulnak, hogy elindulhasson a használatbavétel procedúrája Gyergyószárhegy és az egyesület tevékenysége érdekében.

Gyergyószárhegy, 2013. október 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.