fbpx

Nyílt levél Gyergyótölgyes elöljáróihoz, lakosaihoz

A kormány a napokban hozta nyilvánosságra azon rendeletét, miszerint újra megnyitná Gyergyótölgyes és a Neamţ megyei Gerinces (Grinţieş) között található uránbányát. Az erre vonatkozó kérelmet korábban az Országos Uránvállalat nyújtotta be a gazdasági minisztériumnál. Az újra megnyitott bányából kitermelt anyagot a cernavodai atomerőműhöz szállítanák, mivel a Suceava megyei Crucea településen található uránbánya tartalékai fogyatkozóban vannak.

Neamţ Megye Tanácsának elnöke, Culiţă Tărâţă bejelentette, hogy kész népszavazást kiírni a bányanyitással kapcsolatban, de azt még nem döntötte el, hogy ez kizárólag Gerincesen vagy az egész megyében zajlik-e majd.
Hargita Megye Tanácsa egyetért a szomszédos megye vezetésével abban, hogy a helyi lakosság jóváhagyásával nyithatnak meg újra egy ilyen bányát. Tudatában vagyunk annak, hogy Hargita megye lakossága nem támogatná egy környezetre esetleg káros kitermelés elindítását. Úgy gondoljuk, a verespataki bányanyitáshoz hasonlóan, a helyi lakosságban megfelelő módon előre tudatosítani kell, hogy ez milyen következményekkel járhat beleértve az egészségre és környezetre káros hatásokat, de az esetleg növekedő munkahelyek számát vagy az ingatlanárak változását is.
Tisztában vagyunk azzal, hogy az ország egyetlen atomerőművének a működése ránk is kihat, és fontos tényező Románia energiatermelésében. Éppen ezért a tölgyesieket valamilyen módon kompenzálni kell – elfogadhatatlan, hogy a lakosság csak a kárát lássa a bányanyitásnak. A lakossági tájékoztatás legfontosabb fóruma, intézményes kerete a helyi népszavazás. Az a tapasztalatunk, hogy minden ilyen helyi akció növeli a beruházó adakozási kedvét azért, hogy a helyi közösséget kompenzálja az esetleges károkért. Alapjában véve nem a beruházás megakadályozása a célunk, hanem az, hogy annak a tölgyesiek legyenek a haszonélvezői.

Borboly Csaba,
Hargita Megye Tanácsának elnöke
Csíkszereda, 2013. október 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.