fbpx

Érdeklődés övezte a mesterségbemutatókat

A Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara által minden hónap harmadik szombatján megszervezett hagyományos és helyi termékek vásárával egy időben a Hargita Megyéért Egyesület szervezésében mesterségbemutató várta az érdeklődőket június 20-án, szombaton a csíkszeredai megyeháza oszlopcsarnoka előtti téren.

A Hargita Megyéért Egyesület ,,Mesterségem címere” elnevezésű programján három hagyományos mesterség, a fafaragás, a vesszőfonás és a patkó kovácsolás került bemutatásra, de emellett a vállalkozó szelleműeknek lehetőségük volt arra is, hogy kipróbálják a mesterségeket. A program célkitűzése, hogy a modern világban egy kis helyet teremtsen a régi korok mesterségeinek, hogy ezáltal felidézze, milyen mesterségekből tartották fenn magukat és családjukat a régi korok emberei. Az esemény a Communitas Alapítvány és az RMDSZ támogatásával valósult meg.

Ráduly János vesszőfonó, Török Csaba fafaragó és Jakab Árpád patkolókovács nemcsak bemutatta, hogyan készül egy-egy általa készített tárgy, hanem mesélt is a szakma szépségeiről, nehézségeiről, válaszolt a gyerekek kíváncsiskodó kérdéseire is.

A bemutatóra kilátogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki a helyszínen így nyilatkozott: „Sok olyan értékünk van, amit nem csak megvenni érdemes, hanem elsajátítani annak elkészítését, hisz ezek természetes, helyi alapanyagokból készülnek. Bízom benne, hogy ez is hozzá fog segíteni ahhoz, hogy fából építsünk, az itteni  vasat és követ használjuk és ne a műanyagba, külföldi üvegbe, acélba gondolkodjunk” – fogalmazott a megyeelnök.

Csíkszereda, 2015. június 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.