fbpx

Kormánypénz a Hargita megyei utakra

Több mint 4 millió lejt kap a megyei utak feljavítására Hargita Megye Tanácsa a kormány Helyi Fejlesztési Programjából (PNDL) a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium (MDRAP) 158/11.06.2015-ös számú rendelete alapján. A szóban forgó irat szerint 995 ezer lejt utalnak ki a 134A jelzésű kissolymosi megyei út javítására, 2 millió lejt a 123E jelzésű csíkpálfalvi megyei útra és 1 100 000 lejt a 123F jelzésű megyei úton található csicsói híd munkálataira.

Mint ismeretes, április végén előzetes eljárási beadvánnyal fordult Hargita Megye Tanácsa Liviu Dragnea regionális fejlesztési és közigazgatási miniszterhez, mivel egyetlen megyei út felújítását sem foglalták bele a 2015-ös PNDL-be. A szóban forgó utak annak ellenére maradtak ki előzőleg a programból, hogy azok munkálataira megkötötték a szerződést, és a szakminisztériumnak biztosítania kellett volna a finanszírozást. Emiatt fordult előzetes eljárási beadvánnyal Hargita Megye Tanácsa a szakminisztériumhoz, amelynek negatív elbírálása esetén lehet a közigazgatási bírósághoz továbbvinni az ügyet.

– A Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium több mint 4 millió lejt utalt ki a megyének, amit örömmel vettem tudomásul. Valószínűleg az előzetes eljárási beadvány is nyomhatott a latban, hogy ilyen döntés született, aminek következtében Hargita Megye Tanácsa visszavonta az előzetes eljárási beadványt – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök.

– Adófizetőként azt szeretnénk, hogy megyénk is legyen kedvezményezett a kormánypénzek leosztásakor, hiszen a fejlesztésekre szánt finanszírozás minden térségnek jár, nem csak azoknak, melyeknek képviselői kormányon vannak! Ezért továbbra is fellépünk, ha bármiből kihagynak, ami Hargita megyét is megilleti – tette hozzá az elöljáró.

Borboly Csaba továbbá kiemelte: a finanszírozásnak köszönhetően Hargita Megye Tanácsa június 18-i soros ülésén át tudta csoportosítani azokat a pénzeket, amelyeket korábban a PNDL által finanszírozott utak javítására szánt. A felszabadult összeg egy részét a kissolymosi út további munkálataira szánják, és ennek köszönhetően szinte teljesen elkészül, ami a térség fejlesztése szempontjából történelmi lépés. A másik részét a büdösfürdői út munkálataira csoportosították át, amelynek javítása szintén égető probléma, hiszen több ezer épületet kell megközelíteni a rossz úton, így jelentős lépés, hogy ezen is dolgozhatnak.

Ugyanezzel a leosztással a megyei utakon kívül más munkálatokra is kaptak finanszírozást a megye önkormányzatai, így Etéd község vízvezetésre 112 ezer lejt, az ivóvízhálózat javítására és kanalizálásra Tusnádfürdő 146 ezer lejt, Balánbánya 147 ezer lejt, szintén kanalizálásra Csíkszentgyörgy 749 ezer lejt. Székelykeresztúr az Ady Endre utca javításaira 352 ezer lejt kapott, Oroszhegy kanalizálásra 784 500 lejt és a székelyszentkirályi óvoda javításaira 564 ezer lejt, Csíkszépvíz útjavításra 89 ezer lejt, Galócás pedig 11 ezer lejt. Csíkszentléleknek iskola és óvoda építésére ez alkalommal 163 ezer lejt utaltak, Farkaslakának útjavításra 16 800 lejt, Csíkmadarasnak kanalizálásra 123 400 lejt, Bögöznek aszfaltozásra 631 ezer lejt, Székelyudvarhelynek a Kipi-Kopi Napközi Otthon építkezéseire 251 600 lejt és az Éltetőkút utca javításaira 200 ezer lejt, Nagygalambfalva a polgármesteri hivatal építkezési munkálataira 73 900 lejt. Parajd kanalizálásra 82 ezer lejt, Gyergyóremete napközi otthon és községi ház építésére 468 ezer lejt, Székelyandrásfalva vízvezetésre 187 ezer lejt, kanalizálásra Csíkszentkirály 762 ezer lejt, Csíkszentdomokos 14 500 lejt, Újszékely 221 ezer lejt, Vasláb pedig 40 ezer lejt kapott, útjavításra Csíkszentimre 536 700 lejt, Varság 500 ezer lejt, Szentegyháza 70 ezer lejt. A múlt hét végén Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és az illetékes önkormányzatok polgármesterei aláírták a finanszírozási szerződéseket.

Csíkszereda, 2015. június 22.

 899 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás