fbpx

Esküt tettek a vidékfejlesztő és vadgazda mérnök szak elsőéves hallgatói

A gödöllői Szent István Egyetem Csíkszeredába kihelyezett tagozatán ez évben is vidékfejlesztő agrármérnök és vadgazda mérnök szak indult a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítványnál.

A 2018-2019-es tanév ünnepélyes megnyitóját szeptember 28-án, péntek délután a Csíkszéki Gazdanapok rendezvénysorozat részeként tartották az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában. A tanévnyitó ünnepségen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos, a vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottság vezetője is.

SZIE Tanevnyito

Az elsőéves hallgatókat Dr. Tóth Tamás, a Szent István Egyetem oktatási rektorhelyettese, Dr. Káposzta József, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja és Dr. Heltai Miklós, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánhelyettese köszöntötte.

Ünnepi beszéde végén Dr. Heltai Miklós dékánhelyettes átadta a 2016-os okleveles vadgazda mesteri szak végzőseinek a diplomákat, majd ezt követően az elsőéves hallgatók eskütételt tettek.

SZIE diplomaoszto

Vannak példaképek, nagy elődök

A tanévnyitó után a jelenlévők közösen vonultak át a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány székhelyére, ahol a Szent István Egyetem keretében működő Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum Magyar tudósok és feltalálók című kiállítását nyitotta meg Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem kancellárja, ugyanakkor tolmácsolták Palkovics László innovációs és technológiai miniszter üzenetét is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott az egyetem vezetőségének, kiemelve mekkora szüksége van a térségnek, Székelyföldnek jó szakemberekre, legyen szó vidékfejlesztésről vagy vadgazdálkodásról.

SZIE - Kiallitas0

– A Szent István Egyetem szerepe megkérdőjelezhetetlen a térségben és örvendünk annak, hogy teljes mellszélességgel az egyetem lehetőséget teremt, hogy itthon jobban, eredményesebben és fenntarthatóbban gazdálkodjunk – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök. A közös, lassan egy évtizedes gondolkodásnak eredménye van, legyen a székely termék mozgalomról, vagy a most elindított falugazdász hálózatról.

– Bízom benne, hogy a vadásztársulásaink is lassan megértik, hogy a vadgazdálkodás nem csak az állatnak az elejtését jelenti, hanem még nagyon sok mindent, és ebben nagy reménnyel vagyunk a vadgazda szak végzettjei felé. Ugyanakkor hathatós segítséget kaptunk Európai szinten is tisztázni dolgokat és a román kormányt is rávenni néhány témakörben, hogy mit is jelent a védett állatokkal történő gazdálkodás, ezúton is köszönöm a Vadvilág Megőrzési Intézetnek a segítségét! – fűzte hozzá Borboly Csaba.

 SZIE - Kiallitas2

Csíkszereda, 2018. szeptember 29.

 590 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás