fbpx

Európai Nagyragadozó Platform Hargita Megye Tanácsánál

Üdvözlöm az Európai Nagyragadozó Platform regionális műhelymegbeszélésének résztvevőit.

Nagyon örülök, hogy Hargita megyében, a medvék földjén üdvözölhetek sok neves szakértőt Európából, Romániából és a mi régiónkból.

Köszönöm Jürgen Tacknak, az Európai Nagyragadozó Platform társelnökének, az Európai Földtulajdonosok Szervezete (ELO), illetve Valeria Salvatorinak, az Alkalmazott Ökológiai Intézet (IEA), a regionális pilotprojekt menedzserének, hogy Hargita megyét választották a regionális műhelymegbeszélés helyszínéül.

Örülök, hogy házigazdája lehetek az eseménynek, különösen azért, mert előmozdítja a Régiók Bizottsága tagjaként kidolgozott jelentésemet, amely a konfliktusos fajokkal (például olyan nagyragadozókkal, mint a medve) való együttélést vizsgálja, illetve javaslatokat fogalmaz meg az EU környezetvédelmi irányelveinek keretében.

A jelentést 2018 februárjában fogadták el, és az egyik legfontosabb üzenete a következő volt: „Az Európai Régiók Bizottsága felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy biztosítsa a helyi és regionális közösségek, szervezetek és képviselők közvetlen bevonását a nagyragadozókkal szembeni platformok és együttműködési mechanizmusok létrehozásában, hogy hatékonyan részt tudjanak venni a folyamatban, valamint az erre a területre vonatkozó politikák kidolgozásában ”

Említettem, hogy „Célunk az, hogy javítsuk a nagyragadozók és az emberi tevékenység közötti egyensúlyt. Ennek elérése érdekében hangsúlyt kell fektetnünk a konfliktusok megelőzésére és azok megoldásának kidolgozására” – ezen dolgoztunk a Hargita megyei regionális platformon belül működő csoporttal, ezen intézkedésekről ma Önöknek is beszámolunk.

Engedjék meg, hogy Hargita Megye Tanácsa elnökeként kiemeljek néhány Hargita megyével kapcsolatos tényt:

Hargita megye Románia középső részén fekszik, több mint 6500 km²-es területen, a Keleti-Kárpátok által körülölelve, közel 306 ezer lakossal (ezeknek több mint 85%-a Románia legnagyobb etnikai kisebbségéhez, a magyarhoz tartozik).

Hargita megye Kelet-Európának egy olyan térsége, ahol a természet és az ember évszázadok óta szoros kölcsönhatásban fejlődik, és ezáltal egy biokulturális sokszínűség alakult ki.

Ez a kölcsönhatás több volt, mint természeti erőforrások kiaknázása.

A székelyföldi ember a hagyományos mezőgazdasági tevékenységeivel kiemelkedő természeti és kulturális értékkel rendelkező agrártájakat hozott létre és tartott fenn.

Azok a tudásformák, amelyek a természet gazdálkodásával, illetve a természet közvetlen megtapasztalásával halmozódtak fel, hagyatékértékűek és kulcsfontosságúak a régiók fenntarthatóságában.

Ennek a kiemelkedő természeti értéknek, a biokulturális sokszínűségnek a része az az európai szinten egyedülálló medvepopuláció, amely nálunk található.

Európán belül itt a legnagyobb e faj populációsűrűsége.

A lakosság évszázadok óta együtt él a medvékkel.

A megfelelő környezeti adottságok és a vadászati tilalom eredményeként mára egy olyan méretű populáció él az országban, amely bizonyos térségekben megnehezíti a békés együttélést.

Hargita megyében a becslések szerint kb. 1500-ra tehető a medvék száma, ez azt jelenti, hogy átlagosan kb. 40 medve jut 100 km²-re egy olyan sűrűn lakott térségben, ahol négyzetkilométerenként 47 ember él.

A megnövekedett populáció ember-medve konfliktusokhoz vezet, komoly károkat okozva a lakosságnak.

A 2015–2019 közötti időszakban a romániai Keleti-Kárpátokban a medvék által okozott károk több mint 41%-át Hargita megyében regisztrálták.

A jelentett károk száma azonban nem azonos a károk valódi mértékével, ugyanis sok esetben a károkat a lakosok nem jelentik az elhúzódó kártérítési folyamatok miatt.

A háziállatokban okozott károk esetében a 2013–2016 közötti 3 éves időszakban 364 medvék okozta káresetet jelentettek, míg ezt a 3 évet követő 2 évben, 2017-ben és 2018-ban ez a szám jóval magasabb, mint az előző években, amikor 382 káresetet regisztráltak.

Romániában idén 4 halálos kimenetelű medvetámadás történt.

Medvék okozta sérülések gyakran történnek, Hargita megyében 2018-ban 16 személy szorult kórházi ellátásra.

Közúti baleseteknek majdnem naponta szereplői a medvék, csak az elmúlt egy hétben 5 medvét ütött el közúton közlekedő személygépkocsi, az egyiket a szomszédos Maros megyei Makfalva közelében gázolta el egy autó nem messze onnan, ahol a hétvégén elhíresült eset történt.

Látható, hogy ezek az esetek nem kezelhetők egyedi esetként.

A lakosság biztonsága nap mint nap veszélyben van.

A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium csak egyedi esetekre kereste a felelősöket, annak ellenére, hogy a medveprobléma komplex kérdés, és évek óta a Környezetvédelmi Minisztérium megoldására vár.

Az elmúlt években számtalanszor értesítettük a Környezetvédelmi Minisztériumot, és kértük a gyors és hatékony beavatkozást, valamint a megelőzést, de figyelmeztetéseink és igényléseink érdeklődés, válasz és valós intézkedések nélkül maradtak.

Az Európai Unió részéről megfelelő erőforrásokra, kiemelt támogatásokra van szükség a vonatkozó uniós alapokból, hogy biztosítani lehessen a faj védelmét, a károk megelőzését, a kompenzációs intézkedéseket, a kutatásokat és más konkrét kezdeményezéseket.

Hargita Megye Tanácsa részéről igyekeztünk megtenni mindent, amit a hatáskörünk enged.

2009-től kezdődően különböző formákban tevékenykedünk az ember-medve konfliktusok csökkentésén.

Tanácskozásokat szervezünk az érintettekkel, és anyagi támogatást nyújtunk.

Törvényjavaslatokat nyújtunk be és tájékoztató kampányokat szervezünk.

Létrehoztuk Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportját, és elkészítettük Hargita megye vadkárjelentését.

Együttműködünk a Pogány-havas Kistérség fiókszervezetével különböző, a későbbi előadásokban bemutatott projektekben.

Köszönöm az RMDSZ honatyáinak a medvekilövési kvótát szabályozó törvénytervezet előterjesztését és támogatását.

Reméljük, hogy a mai nap folyamán itt mindannyian megtaláljuk azt a közös hangot, ami mentén hozzájárulhatunk az ember-nagyragadozó konfliktusok megelőzéséhez és csökkentéséhez.

Kérjük, hogy mindezekben a törekvéseinkben legyenek szövetségeseink, segítsenek a különböző – minisztériumi és EU-s – szinteken a céljaink elérésében egy egészségesebb medvepopuláció és az emberek biztonsága érdekében.

Köszönöm, hogy meghallgattak, és jó konferenciát, eredményes napot kívánok!

 

Csíkszereda, 2019. november 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.