fbpx

Ismételt meghívás Costel Alexe környezetvédelmi miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!

A november 16-án Parajd és Szováta között elgázolt medve esetéről megjelent sajtónyilatkozatok kapcsán Hargita Megye Tanácsa elnökeként szeretném hangsúlyozni, hogy a történtek nem kezelhetők egyedi esetként. Hargita megyében, de Kovászna és Maros megyékben, illetve ezek szomszédságában bármelyik este, de nappal is megtörténhet, hogy valaki egy vagy több medvével találkozik, nyilvános helyeken, de akár a saját udvarában is, ami balesetbe torkollik. A lakosság biztonsága nap mint nap veszélyben van. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztérium és a Belügyminisztérium egyedi esetekre keresi a felelősöket, annak ellenére, hogy a medveprobléma komplex kérdés, és évek óta a Környezetvédelmi Minisztérium megoldására vár. Az elmúlt években számtalanszor értesítettük a Környezetvédelmi Minisztériumot, és kértük a gyors és hatékony beavatkozást, de figyelmeztetéseink és igényléseink érdeklődés, válasz és valós intézkedések nélkül maradtak.

Időközben kormányváltás történt, de a helyzet változatlan az előző évekhez képest: az illetékes miniszter a helyiekre hárítja a problémát, és nem mutat valós érdeklődést a probléma iránt, nem hoz konkrét intézkedéseket a megoldás érdekében.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Hargita megyei prefektus leváltása nem oldja meg a problémát, csupán a szőnyeg alá söpri azt. Nekünk a minisztérium konkrét intézkedésére és felelősségvállalására van szükségünk.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Ön által vezetett minisztérium meghívást kapott a november 19-én a csíkszeredai megyeházán tartandó, az Európai Nagyragadozó Platform regionális műhelymegbeszélésére. Ezen a találkozón szélesebb körben, országos és európai perspektívában mutatjuk be és vitatjuk meg a Hargita megyei regionális platform eddig elért eredményeit hazai és nemzetközi részvétellel, és célunk az emberek és nagyragadozók közötti konfliktus csökkentése. Habár a meghívót megkapta, a minisztérium jelen pillanatig nem jelezte az ezen az eseményen való részvételi szándékát.

Tisztelt Miniszter Úr!

Kérem, ne kövesse elődei negatív példáját, vegyen részt a keddi rendezvényünkön, és tájékozódjon a reális problémáról a helyszínen, térségünkben, ahol az emberek életüket és javaikat féltve élik mindennapjaikat.

Számítunk részvételére!

Tisztelettel:

Borboly Csaba,

Hargita Megye Tanácsának elnöke

Csíkszereda, 2019. november 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.