fbpx

Évet értékeltek és előretekintettek a Felcsík Kistérségi Társulás gyűlésén

A Felcsík Kistérségi Társulás február 14-én Csíkszentdomokoson tartotta meg éves beszámoló gyűlését, amely nemcsak a 2013-as év kiértékeléséről, hanem az idei programtervezetek bemutatásáról is szólt. Az értekezleten részt vettek Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba, megyei tanácselnök, Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos, Tánczos Barna szenátor, a felcsíki polgármesterek, a kistérség tagjai – egyesületek, cégek –, a felcsíki helyi tanácsok tagjai, valamint a közbirtokosságok vezetői.

Az évértékelő nyitómozzanataként a Felcsík Kistérségi Társulás munkaközössége ismertette éves tevékenységét.

A megyei tanács képviselői bemutatták az intézmény tavalyi megvalósításait, valamint idei terveit a felcsíki térségre vonatkozóan. Az beszámolóból kiderült, hogy a tavalyi felcsíki településeknek leosztott több mint 3 millió lejnyi összeget többek között tanintézetek, orvosi rendelők, kultúrházak, utak felújítására utalták ki. Emellett Hargita Megye Tanácsa saját programjaiból újdonságként önkéntes tűzoltó egyesületeket támogatott. A legnagyobb előirányzott keretösszeg a sporté volt, de jelentős összegeket szántak az általános kulturális pályázatokra, turisztikai projektekre, illetve a Hargita megyei népviseletek támogatására is. Idén a visszaosztásokból a felcsíki települések több mint 2 millió lejt kapnak, amelyet elsősorban szintén tanintézetek, kultúrotthonok, sportlétesítmények javítására, csatornarendszerek fejlesztésére, hidak javítására költenek majd.

A megyei tanács fontos tervei között szerepel a 125-ös megyei út rehabilitációja, valamint a felcsíki derítőállomás építése miatt eladósodott települések tartozásainak törlesztésében való közreműködés. A Regionális Operatív Program keretében átcsoportosított újabb források révén több felcsíki településnek is lehetősége van pályázni a megkezdett iskola- vagy ovodaéplüetek befejezésére: Csíkrákoson a Cserei Mihály Általános Iskola épületét bővítik, valamint a sporttermet felújítják, Csíkkarcfalván a gimnázium fűtésrendszerét alakítják ki, a jenőfalvi iskola vizesblokkját felújítják, Csíkszentdomokoson a Márton Áron Általános Iskolát renoválják, Madarason új iskola épül, Balánbányán a Liviu Rebreanu Iskolaközpont sporttermét teszik rendbe, míg Madéfalván a Zöld Péter Általános Iskolához tartozó napköziotthont építenek.

A megyei tanácsosok bemutatója után Nagy Attila menedzser a felcsíki műjégpálya 2013-as működéséről számolt be, valamint az idei terveket is megosztotta a jelenlévőkkel. Kedves Imre, a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal vezetője az intézmény Brassóból irányított átszervezéséről, valamint arról tájékoztatta a részt vevőket, hogy milyen összegekre számíthatnak az egyes települések idén.

Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere a felcsíki turizmus jövőjéről tartott előadást, bemutatta azokat a lehetőségeket, amelyekkel a téréség turizmusát fellendíthetnék, illetve beszámolt a Madéfalván hamarosan megnyíló turisztikai információs központ majdani működéséről és hasznáról. Végül Ábrahám Előd, a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság szakfelügyelője sporttevékenységekről, az iskolás korú gyermekeknek szóló sportolási lehetőségeket, azok előnyeit mutatta be.

Csíkszereda, 2014. február 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.