fbpx

Ezen a héten döntenek a tanévkezdés forgatókönyveiről

Az Egészségügyi Minisztérium szeptember 7-i sajtóközleményében emlékeztet arra, hogy ezen a héten határozzák meg a forgatókönyveket az oktatási intézmények/egységek tevékenységének megszervezésére járványügyi szempontból biztonságos körülmények között, a SARS-CoV-2 vírussal való megfertőződés megelőzése érdekében.

Szeptember 7-én minden megyei közegészségügyi igazgatóság és Bukarest Municípium Közegészségügyi Igazgatósága értesíteni fogja a megyei tanfelügyelőségeket/Bukarest Municípium Tanfelügyelőségét, valamint a felsőoktatási intézmények vezetőtestületét és a Sürgősségi Esetek Megyei Bizottságát/Bukarest Municípium Sürgősségi Esetek Bizottságát (CJSU/CMBSU) a települések szintjén előforduló járványhelyzetről, és szeptember 10-ig, ezeknek az adatoknak a függvényében, a helyi sajátosságokat figyelembe véve, szem előtt tartva minden egyes oktatási intézmény infrastruktúra- és humánerőforrás-állományát, az oktatási intézmény vezetőtanácsa javasolni fogja a megyei tanfelügyelőségnek/Bukarest Municípium Tanfelügyelőségének az alábbi forgatókönyvek egyikének alkalmazását az oktatási tevékenység megszervezésére, az Oktatási és Kutatási Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium 5487/1494/2020.09.01-es számú rendelete alapján.

A sürgősségi esetek megyei bizottságai/Bukarest Municípium Sürgősségi Esetek Bizottsága (CJSU/CMBSU) határozatot hoznak minden oktatási intézmény működési forgatókönyvéről a 2020–2021-es tanév elkezdésére vonatkozóan.

A járványügyi kritérium, amely alapján az oktatási egységek/intézmények kiválasztják a három forgatókönyv közül az egyiket, az összesített előfordulási arány lesz, vagyis az utóbbi 14 nap új eseteinek összessége ezer lakoshoz viszonyítva.

1-es forgató-könyv Az oktatási intézmény minden tanulója, óvodása naponta jár az oktatási intézménybe, minden védekezési előírás betartása mellett.
2-es forgató-könyv Az óvodások, az elemi oktatásban részt vevő diákok, a VIII. és a XII. osztályos diákok naponta járnak az oktatási intézménybe, minden védekezési előírás betartása mellett

és

részleges visszatérésük (1-2 hetes váltásokkal) a többi V–VIII.-os és középiskolai osztály tanulójának, minden védekezési előírás betartása mellett.

3-as forgató-könyv Minden óvodás és iskolás részvétele az online órákon / tevékenységeken.

 

„Minden oktatási intézmény eldönti és alkalmazni fogja az adott forgatókönyvet a közegészségügyi igazgatóságok, megyei tanfelügyelőségek és sürgősségi esetek bizottságai javaslatára. Támogatjuk az oktatási intézmények tevékenysége elkezdését, és mind az Egészségügyi Minisztérium, mind a közegészségügyi igazgatóságok és az Országos Közegészségügyi Intézet támogatja az új tanév elindítása érdekében tett lépéseket a járványügyi biztonság feltételei mellett” – nyilatkozta Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A járványügyi helyzet elemzése, amely magában foglalja az igazolt új esetek számát az utóbbi 14 napban (beleértve 2020.09.06-át), amelyet országos szinten jegyeznek a közegészségügyi igazgatóságok és az Országos Közegészségügyi Intézet, szeptember 7-én 10 órakor, az Egészségügyi Minisztérium honlapján érhető el, www.ms.ro, a következő részben: Analiza epidemologică pe județe pentru începerea anului școlar (A megyei járványtani elemzés a tanév kezdetéhez kapcsolódóan).

Fotó: Egészségügyi minisztérium

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.