fbpx

Családbarát megyét építünk!

Tudta, hogy a csíkszeredai megyeházán van pelenkázásra kijelölt hely? Vagy azt, hogy Hargita megyében vannak családcentrikus vendéglátó egységek? És azt, hogy Hargita Megye Tanácsa folyamatosan hirdet meg részmunkaidős álláslehetőségeket a gyermeknevelési szabadságról visszatérő anyák számára? Ilyen és ehhez hasonló lehetőségek megteremtésében nyújt segítséget a Hargita Megyei Családprogram.

Családbarát megyét építünk – e víziónknak több elemét sikerült eddig megvalósítanunk, amit folytatni szeretnénk. A Hargita Megyei Családprogram 2010-ben indult, bizonyos alprogramjai már 2008-ban is működtek, például a játszótérprogram, amelyet a helyi önkormányzatokkal közösen valósítottunk meg. A családprogramban együtt dolgozunk a megyei tanácshoz tartozó alintézményekkel, önkormányzatokkal és civil szervezetekkel. Megvalósításaink közé tartoznak a baba-mama programok, a megyeháza-látogatás diákoknak, a Barangoljunk Székelyföldön! nevű, iskolásoknak szóló kezdeményezésünk és még rengeteg más program. Mi csalna mosolyt egy kisgyerek arcára, ha nem az, amikor színes mesehősök, mesejelenetek közt játszadozhat? A Gyerekmosoly program által az elmúlt években több mint száz oktatási egység óvodai és előkészítő osztályainak a falait tettük színesebbé.

A megyei tanács Családi és kulturális értékek népszerűsítése Hargita megyében programjának fő célja a családok összetartozásának megerősítése, a családi és kulturális értékek népszerűsítése. A program keretében évente megszervezzük a Gyermeknapot, a Hargita megyei családok és gyermekek hagyományőrző napját, valamint a Családi adventi ünnepséget is. Ugyanezen értékek mentén évente meghirdetjük a családi és az ifjúsági pályázatunkat, mindkettőt a megyében élő családok, fiatalok támogatása érdekében indítottuk. Az egyházak által megvalósított események szervezésének támogatására az Együttműködési program nyújt segítséget zarándokprogramok, táborok, ökumenikus találkozók, szociális és családsegítő programok megszervezésében.

A legfrissebb eseményünk az a kezdeményezés, amely nyomán ötvenkét családbarát vendéglátóhely tulajdonosa vehette át a Visit Hargita – Family friendly tanúsítványt. Ezt azoknak a vendéglátóhelyeknek (szálláshelynek, étkezőhelynek) ítélik oda, amelyek családcentrikus programokat, szolgáltatásokat nyújtanak a családos utazók számára.

A továbbiakban is erősíteni szeretnénk a sikeres családbarát programjainkat, ennek érdekében támogatjuk és együttműködünk a helyi önkormányzatainkkal, folytatjuk a falugondnoksági programunkat. Továbbá támogatjuk a védőnőhálózat kialakítását. Felkaroljuk a nők rugalmas munkavállalásának ügyét, népszerűsítjük a részmunkaidős alkalmazást és az otthonról való munkavégzést, a nők közösségi szerepvállalását, a nők tudatos bevonását a döntéshozatalba.

A megyei tanács épületében már kialakítottunk családbarát helyeket, hogy a kismamák és a gyerekek is otthonosabban mozogjanak, például babasarok, pelenkázó létesült. Ebből is látszik, hogy Hargita Megye Tanácsa családbarát intézmény. A hit, munka, bizalom jegyében azért dolgozunk, hogy Hargita megyében egyre több ilyen munkahely alakuljon.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.