fbpx

Falvaink ékessége – a székely kapu

A megye épített örökségének a megismerését, megőrzését, népszerűsítését és fejlesztését tűzte ki célul Hargita Megye Tanácsa. Éppen ezért számos tervet és programot indítottunk el az elmúlt években, amelyek közül már számos területen szép eredményeket érhettünk el. Ezek közé tartozik a székelykapu-program is, amely arra hivatott, hogy minél több még meglévő kaput megmentsünk, felújítsunk és megőrizzük az utókor számára.

Őseinknek ezek a kapuk egységes faluképet és esztétikai élményt nyújtottak, de ezenkívül nagyobb fontossággal bírt az a szimbólumrendszer és hitvilág, amelyet mellé társítottak. Üzenete és ereje volt mind a faragott mintáknak, mind a feliratoknak, színeknek, és súlya volt annak, ha valaki átlépte annak a portának a határát, amelyet a kapu jelképezett. Mindebből kiindulva tehát nagyon fontosnak tartom, hogy megőrizzük ezen műemlékeket, hiszen kisebbségben élvén ezek kultúránk, hagyományaink, erkölcsünk és egyben identitásunk részét is képezik. Közkincs és közérdek kell tehát, hogy legyen a még meglévő kapuknak a megmentése és újjáépítése, valamint minél több új székely kapu elkészítése és felállítása, hiszen büszkesége lehet az ott lakónak, az utca közösségének, a falunak és az egész Székelyföldnek.

Hargita Megye Tanácsa, valamint a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület közös munkájának köszönhetően sikereket érhetett el a székelykapu-programunk. Mindez persze nem valósulhatott volna meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., illetve a nemzetpolitikai államtitkárság segítsége nélkül, amelyek jelentős anyagi támogatást nyújtottak a program működése érdekében. Mindezeknek köszönhetően 2009-ben öt, 2010-ben hat, 2014-ben pedig ugyancsak öt neves székely kaput újítottak fel, miközben folyamatosan voltak feltérképezések és készültek felújítási tervek. Folytatásaként pedig újabb kilenc székely kapu megmentésére van lehetőség a jövő generáció számárára.

Itt fontos megemlítenem a 2012-ben Europa Nostra Díjjal, valamint Orbán Balázs-díjjal kitüntetett Kovács Piroskát, akinek elhivatottsága és lelkiismeretes munkája nélkül, lehet, létre sem jöhetett volna a program. Ha pedig mindannyian feleannyira szívünkön viseljük a székely kapuk sorsát, mint ő teszi, akkor biztos vagyok benne, hogy sikerül minél több székely kaput megmenteni és tudatosítani azt, hogy általuk mekkora érték van az itt élő emberek birtokában. Mindehhez szorosan hozzátartozik a falukép, a hagyományos házak és az utcakép megőrzése, a fának a helyi szintű feldolgozása, munkahelyek teremtése. Fontos, hogy szellemi értékként is tovább tudjuk adni, ne csak tárgyilagosan és szakmai tudásban, a székely kapukat és azok mesterségét. Mi továbbra is ezen fogunk munkálkodni, tervezzük egy épített örökséggel foglalkozó tankönyv kiadását is, de mindehhez szükség van az anyagi támogatások mellett a közösség akaraterejére, összefogására és egyet akarására egyaránt.

Addig is minden érdeklődőt szeretettel várunk Csíkdelnére, Incze Csaba portájához november 23-án délelőtt 10 órától, ahol újabb ékességet sikerült felújítani, és az említett időpontban adjuk át. Az ünnepséget követően részletes szakmai bemutatón vehetnek részt, amelyen ismertetik a székely kapus projektet és a jövőbeli terveket, a népi mesterségek programot, valamint a székely kapuk fontosságáról szóló előadást is meghallgathatják Kovács Piroska jóvoltából.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.