fbpx

Fejlődik a Hargita megyei egészségügyi rendszer

A Sürgősségi Betegellátó Egység bővítésére is aláírták a kivitelezési szerződést

https://fb.watch/fQ2ltxxBEf/

Korszerű gépekkel és eszközökkel felszerelt Sürgősségi Betegellátó Egysége lesz Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak. A tervezési és kivitelezési szerződést szerdán, szeptember 28-án írták alá az Országos Befektetési Vállalat bukaresti székhelyén. Az aláíráson jelen volt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Cseke Attila fejlesztési miniszter, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– Sok évvel ezelőtt javasoltam Hargita Megye Tanácsnak, hogy a csíkszeredai kórház fejlesztését az Országos Befektetési Vállalat (CNI) finanszírozásával valósítsák meg. Bár hosszú folyamat volt, a szerződés aláírása óriási előrelépés. Örülök, hogy révbe értünk. Fontos beruházásról van szó, amely nem csak a város, hanem a megye lakosságának is jobb betegellátást fog biztosítani – mondta el Tánczos Barna miniszter.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzá tette a sok éves munka eredménye az elkövetkező években látványos lesz. Mint mondta a Nagy Laji-dombjaként ismert terület építőteleppé változik, a korházat érintő beruházásoknak köszönhetően. A megyei tanács elnöke szerint a felújításon túl a új eszközök is lesznek az osztályon és a szakembereknek köszönhetően jelentős mértékben növekszik majd a régió egészségügyi ellátása.

Mint korábban írtuk augusztus végén aláírtak egy másik szerződést is, amely a jelenleg Csíksomlyón működő tüdő- és fertőző betegségek osztályának új kórházépületének a tervezési és kivitelezési munkálatairól szól.

A most aláírt szerződés értéke meghaladja a 70 millió lejt, amelyből Hargita Megye Tanácsa önrésze 3,7 millió lej. A sürgősségi osztály jelenleg kis helyen működik mindössze 14 ággyal. A betegek évente növekvő száma is indokolja a bővítést és felújítást, míg 2016-ban jóval több mint 25 ezer beteget kezeltek az osztályon, addig 2019-ben már több mint 28 ezren voltak az osztályon.

A jelenlegi 668 négyzetméter helyett a majdani, több emeletes egységben már több mint 8000 négyzetméteren fog zajlani a tevékenység, ahol imagisztikai részleg is helyet kap.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.