fbpx

Felpörgetjük a megye sportéletét

 

A fiatal generáció kopogtat az ajtón, nekünk pedig az a dolgunk, hogy kinyissuk és beengedjük, meghallgassuk őket, hiszen minden feltörekvő ifjúnak szüksége van valakire, aki védi, segíti őt. Úgy kell támogatnunk őket, hogy érezzék: itthon vannak, alakuljon ki a biztos jövőkép a szülőföldjükön, nem csak a karrier, a munkalehetőség, hanem a család szempontjából is.

Tudatosítani kell a közösségben, hogy a sportolás az egészséges életmód része. Már gyermekkortól kezdve foglalkoznunk kell a sportolni vágyókkal, úgy, hogy akiben megvan az ösztön és a tehetség, a sport végigkísérje az élete minden napját, akár szakmai téren is. De hogyan tudjuk őket támogatni, milyen eszközökkel tudjuk ösztönözni, hogy fiataljaink mindennapjának része legyen a sport? Hogyan tudjuk a tehetséges sportolóinkat itthon tartani, támogatni őket karrierjükben?

Mintegy válaszul erre a kérdésre, Hargita Megye Tanácsa olyan ifjúsági és sporttámogatási rendszert alakított ki, amely idén nagyobb keretösszeggel támogatja a fiatalok álmait, megvalósításra váró ötleteit, lehetőséget teremt mindenkinek, bizalmat alakít ki a pályázó és az intézmény között, és amely külön támogatja a tömeg- és az élsportot.Szép szóval nem lehet madarat fogni” – tartja a közmondás. Most lehetőség nyílt egy szorosabb kapcsolat kiépítésére minisztériumi szinten. A Hargita megyei sportstratégia véglegesítésével várunk, míg elkészül az országos stratégia. Az RMDSZ munkássága csapatmunkát jelent – számunkra előnyösnek tekintjük, hogy az ifjúsági és sportminiszterünk csíki, félszavakból is értjük egymást. A csillagok jó együttállásáról beszélhetünk – az RMDSZ kormányon van, a Hargita megyei önkormányzatok erős felhatalmazással végezhetik a munkájukat. Tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy erős csapatmunkát végezzünk Hargita megyében és Bukarestben. Ki kell használni, mert van munka bőven!

Remélem, hogy felébred a vágy fiataljainkban arra, hogy itthon rendezzék be az életüket, és azt is remélem, hogy konkrét eredmények születnek a sport és az ifjúság fejlődése/fejlesztésével, A járványhelyzet alatti sportélet alakulásáról szól az a jelentésünk, amelyet Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportja végzett, felmérésekre alapozva, és amelyből kiderül, hogy szükség lenne az edzők és a szakemberek továbbképzésére, nemzetközi tapasztalatcserék szervezésére, a tehetséggondozás átfogó támogatására és fejlesztésére, minden városban egy több kilométeres szaladópálya kialakítására, a városok körül pedig egy több kilométeres terepbicikli-pálya kialakítására, városi uszodák elindítására, illetve ahol nincs, ott azok létrehozására.

A felmérés főbb következtetései az alábbi linken olvashatók: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-hargita-megyei-sportelet-alakulasa-a-jarvanyhelyzet-alatt/.

Támogatni fogjuk idén is az aktív sport- és ifjúsági egyesületeket civil pályázatainkkal, amelyeket minden évben meghirdetünk az egyesületek, szervezetek számára. Több fontos tevékenységet tudunk támogatni, ezzel is népszerűsítve a sport- és ifjúsági tevékenységet.

Pályázati kiírásaink elérhetők az alábbi linkeken:

https://hargitamegye.ro/sporttevekenysegeket-tamogato-program/

https://hargitamegye.ro/ifjusagi-tevekenysegeket-tamogato-program/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.