fbpx

Felpörgették Hargita megye sportéletét

Az amatőr- és hivatásos sportolók egyformán fontosak

El kell különíteni a professzionális sportok-, valamint a szabadidős sportok részére szánt költségvetést, a támogatási rendszer és a pályázati kiírások külön kell foglalkozzanak az amatőr- és a hivatásos sportolókkal és azok igényeivel.

Hargita Megye Tanácsa elemző csoportja tavaly végzett kérdőíves felmérést a lakosság és a hivatásos sportolók, sportklub és sportegyesület vezetők, valamint edzők körében, mely választ adott arra, hogy a jelenlegi helyzetben milyen gyors és hosszútávú megoldásokra van szükség a megye sportéletének fellendítése érdekében.

Tudatosítani kell a közösségben, hogy a sportolás az egészséges életmód része. Már gyermekkortól kezdve foglalkozni kell a sportolni vágyókkal, úgy, hogy akiben megvan az ösztön és a tehetség, a sport végigkísérje az élete minden napját, akár szakmai téren is.

-Olyan ifjúsági és sporttámogatási rendszert alakítottunk ki, amely tavalytól már nagyobb keretösszeggel támogatja a fiatalok álmait, megvalósításra váró ötleteit, lehetőséget teremt mindenkinek, bizalmat alakít ki a pályázó és az intézmény között, és amely külön támogatja a tömeg- és az élsportot közel 12 sportágban – vázolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Ma, november 28-án, kedden, az Intersport SportKlub csíkszeredai székhelyén sor került pályázati úton elnyert azon professzionális alkatrészek átadására, mely a professzionális és az utánpótlás kerékpár csapatoknak elengedhetetlenül szükséges a működéshez, a versenyekre való felkészüléshez. A nemzetközi kis kerékpárosok székelyföldi körversenyét, a Novak Cycling Academy Kupa 5. kiadását is támogatta Hargita Megye Tanácsa. A cél közös: a romániai kerékpársportban jelenleg tapasztalható generációs űr betöltése, utánpótláskorúak számára kiírt versenyek szervezése. – A kerékpározást megyénkben az Intersport Sportklub kiemelkedő eredményekkel népszerűsíti, ezért idén is örülünk, hogy támogathatjuk őket tevékenységükben. Örömmel hallottuk, hogy a klub 5 éves fennállásának az idei volt a legtartalmasabb éve,

legsikeresebb csapatként zárva az évet. A Pálya Országos Bajnokságról 29 éremmel tértek haza a fiatal versenyzők – nyilatkozta a megyeelnök.

A találkozón jelen volt Szentes Antal tanácsos is, aki aktívan részt vett a sportprojektek támogatásában, függetlenül milyen sportról volt szó és büszke arra, hogy a klub egyik tagja madéfalvi.

-Az elmúlt 2 évben a megyei tanács 206 sportpályázatot támogatott, 1,6 millió lej értékben, közel 12 sportágban tevékenykedő több száz tömeg – és élsportot űző gyerek és fiatalnak biztosított sportolási lehetőséget, versenyeken való megmérettetést, karrierépítést – vázolta Borboly Csaba, megyeelnök.

Tavaly első ízben támogatta Hargita Megye Tanácsa a gyergyószentmiklósi Erdélyi Godako Ökölvívó Sportklubot, mára már kiderült, hogy sikeres befektetés volt a fiatalokba, országos és nemzetközi versenyek díjaival gazdagítva a megyét. Huszár Árpád, a klub menedzsere, sok fiatalnak biztosít jövőképet és lehetőséget egy sikeres sportkarrier befutására is.

Idén nagy áttörést jelentett a megye sportéletében, hogy a Hargita megyei iskolás sport versenynaptárában a jégkorong is felkerült.

A fiatalok ösztönzése, hogy mindennapjaik része legyen a sport, tudják itthon tartani a tehetségeket, támogatni őket a karrierjükben – ezek a megfogalmazott célok Hargita megye sportéletében.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.