fbpx

Felsősófalva vendégszeretetéről híres

A székely kapuink az európai kulturális örökség részét képezik, így nem léphet fel senki ellenük – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szombaton a felsősófalvi székelykapu avató ünnepségén.

Október 8-án, szombaton 13 órától ünnepi köszöntőkkel kezdődött a székelykapu avató Felsősófalván a kultúrotthon előtti téren, majd folklór műsorral és élőzenés táncházzal ünnepelt a közösség. A nem mindennapi eseményen továbbá jelen volt Szilágyi Péter nemzetpolitikáért  felelős helyettes államtitkár, Szekeres Sándor, az Erdélyi Körök Országos Szövetségének elnöke, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke valamint Oroszhegy, Korond, Farkaslaka és Parajd polgármestere is együtt ünnepelt a felsősófalviakkal.

Az Europa Nostra nagydíjas Kovács Piroska munkássága is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egész Európában a székely kapukat elismerik és tisztelik, és ma már elértünk arra a szintre, hogy székely kapuinkat elvitatni nem lehet – mutatott rá beszédében Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának segítségét, hisz amikor a megyei tanács már nem költhettet a székely kapuk felújítására, akkor ők beléptek és azóta a több száz éves székely kapuk megmentésében a Bethlen Gábor Alapon keresztül évente komoly hozzájárulással segítik törekvésünket, ahogy történt ez jelen esetben is.

– Rendkívül vendégfogadó falu Felsősófalva, évente megtapasztalhatom vendégszeretetüket, mint a Székelyföldi Tánctábor résztvevője. A kapu várja a békés, jóakaratú embereket, és abban bízom, hogy sokan át fognak lépni a kapun, azok akik elmennek idővel visszakívánkoznak – fogalmazott Borboly Csaba elnök, aki emléklap kíséretében a megyezászlóként elfogadott székely zászlóval ajándékozta meg a közösséget.

Nyágrus László, Parajd község alpolgármestere beszédében a kapu megtartó erejét hangsúlyozta. Az ünnepség záróakkordjaként fellépett a budapesti Vadrózsák Néptáncegyüttes.

Csíkszereda, 2016. október 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.