fbpx

Felújított intenzív osztály és bővülő diagnosztikai lehetőségek a megyei kórházban

Beköltözhetett az intenzív osztály a felújított termekbe, ugyanakkor új imagisztikai vizsgálati lehetőségek segítik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház betegeinek szakszerű és pontos diagnosztizálását. Erről tartott sajtótájékoztatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Demeter Ferenc kórházmenedzser a kórház adminisztratív tanácsának tagjai, valamint az érdekelt orvosok és ápolók jelenlétében június 24-én a kórházban.

Örömteli hírnek nevezte Demeter Ferenc az intenzív osztály beköltözését, mint elmondta, megnyertek egy nehéz csatát, egy nagyon fontos lépés megtörtént a kórház felújításában. Ugyanakkor beszámolt arról, hogy két új műszerrel bővült a kórház diagnosztikai skálája, egy új performáns CT készüléket kaptak a megyei tanács finanszírozásában, ugyanakkor szerződést kötöttek egy magáncéggel, aminek köszönhetően egy új mágneses rezonancia (MRI) készülék működik a kórházban.

Borboly Csaba egy nehéz műtéthez hasonlította a kórház felújítását, ahol a beteg megnyitása után derült ki, hogy újabb és újabb beavatkozásra van szükség, amelyeket a bürokrácia és papírozás nagyon lassan tud követni. De ugyanakkor megköszönte a megyei tanács és a kórház csapatának, amiért mindenki elsődleges kötelességének érezte a munkálatok folytatását, nem adták fel a sok negatív vélemény és ellendrukker ellenére sem. – Az intenzív terápia beköltözése nagyon nagy lépés annak érdekében, hogy a kórházfejlesztési munkálatokat folytatni tudjuk, hiszen nagyon sokan kételkedtek ennek a megoldásában, és most sikerült lépni egy nagyot, tud folytatódni a munkálat. Szeretnénk elérni, hogy idén befejeződjenek a munkálatok, ami azt jelenti, hogy a kórház teljesen új minőségben, feljavított körülmények között tudja ellátni a betegeket. A cél az, hogy minél szélesebb körű egészségügyi ellátást tudjunk biztosítani helyben, ehhez járul hozza a CT és MRI készülékek beszerelése is, mindkettő 2015-ös gyártású, magas teljesítménnyel rendelkező, jól felszerelt gép, amilyennel nem mindenik megyei kórház rendelkezik. A gépeknek köszönhetően a diagnosztikai lehetőségek nagy mértékben javultak, nem beszélve a betegek kényelméről és költségeiről, ugyanis eddig ilyen vizsgálatokért el kellett utazzanak Marosvásárhelyre vagy Brassóba. Ez most helyben elvégezhető, és a biztosítópénztár is kötött szerződést a céggel annak érdekében, hogy sürgősségi vizsgálatokat is el lehessen végezni a biztosító által finanszírozva. Nap mint nap keményen dolgozunk annak érdekében, hogy modern, jól felszerelt kórház fogadja a betegeket – emelte ki Borboly Csaba.

Lányi Szabolcs, a Sapientia egyetem tanszékvezetője, a kórház vezetőtanácsának tagja kifejtette, a megyei tanács biztatására azon dolgoznak, hogy kutatókórházzá alakítsák a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, így tudományos területen is hasznosítani tudják az orvosok tevékenységét. Hosszú, rögös útnak nevezte a folyamatot, de biztosította a jelenlévőket a Sapientia egyetem támogatásáról a folyamatban.

A résztvevők élőben végigkövethettek egy komputer tomográfos (CT) vizsgálatot, ahol a szakorvos bemutatta az új készülék előnyeit a régihez képest, elmondása szerint  jelentősen megnő a pontos diagnózis felállításának lehetősége. Az orvos a Trabant és Mercedes hasonlatát használta a két készülék közötti különbségek érzékeltetésére. Ugyanígy megtekintették az MRI készüléket is, amikor bemutatták az utolsó generációs gép működését.

Csíkszereda, 2015. június 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.