fbpx

Fenntartható tájgazdálkodással foglalkozó munkacsoport alakul

A Pogány-havas Kistérségi Társulás Natura 2000 Gondnoksága és Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére Fenntartható tájgazdálkodás címmel hoznak létre egy olyan munkacsoportot, amelynek a nagyvadak, különös tekintettel a medvepopuláció, menedzsmentjére és a térségünkre jellemző tájgazdálkodás kiaknázására és fenntarthatóságára dolgoznak ki megoldásokat, javaslatokat. A március 16-i, pénteki gyűlésen a megyeházán részt vett Torda Márta, Magyarország Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője is, aki felhívta a figyelmet, hogy több, a témát érintő EU-s pályázat van, amelyre a tagországok közösen pályázhatnak, így az elkövetkezőkben megvizsgálják ezen közös pontokat.

Demeter László biológus, a Pogány-havas Kistérségi Társulás Natura 2000 Gondnokságának vezetője rámutatott, hogy Hargita megye rendelkezik országos szinten legtöbb kaszálóval a maga 162 739 hektár összterületével, ami a megye mezőgazdasági területeinek 24,5 százalékát teszi ki. A szakember szerint az a biodiverzitás a nagyragadozó állománnyal és fás legelőkkel, amely jelenleg Székelyföldet jellemzi, globális szinten, úgy nevezett biokulturális refúgiummá teszi a térséget. Vagyis a régióban olyan biodiverzitás, táj- és kulturális elemek, valamint tudásformák vannak még jelen, amelyek eltűntek máshonnan és inspiráció, tudás, biodiverzitás forrásként szolgálhat az EU és a világ számára. Ezt az értéket pedig menedzselni kell és támogatást kell lehívni a legfelsőbb szintekről is.

Hartel Tibor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense kiemelte, hogy ezt a refúgium jelleget a felhalmozott tudás teszi értékessé, amellyel a székelyföldi gazdák még rendelkeznek és ennek mentén dolgoznak a térségben

Török Jenő, Hargita megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a tájgazdálkodás jellemzőit kell megőrizni és tovább fejleszteni, amely jó irányba halad megyénkben, ugyanis a térségre jellemző a zöldtrágyázás és a biogazdálkodás.

A megbeszélésen részt vettek Hargita Megye Tanácsa illetékes alintézményei is: Vidékfejlesztési Egyesület, Fejlesztési Ügynökség, Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsa környezetvédelmi részlege, valamint Becze István és Kolumbán Dávid megyei tanácsosok a megyei tanács vidékfejlesztési szakbizottságának részéről.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette, hogy a megalakuló munkacsoport révén folytatják a témában a konzultációkat, új partnerségek kialakításával pedig megoldásokat kívánnak kieszközölni, annak érdekében, hogy Székelyföld értékei megőrizhetőek legyenek. Mint mondta, a medvepopuláció, a biotermelés és a tájgazdálkodás teszik egyedivé és élhetőbbé térségünket más régiókhoz képest, amelynek fenntarthatóságában és megőrzésében mindenki dolgozhat külön-külön, de együtt, összehangolva még többet elérhetünk.

Csíkszereda, 2018. március 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.