fbpx

Fiatal könyvelőket képeznek a közintézmények számára Hargita megyében

Ne hallgassanak, hanem tegyenek, hogyha látják, hogy sok rossz döntés születik – erre kérte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a könyvelőket a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testületének (CECCAR) Hargita megyei fiókszervezete által rendezett Romániai Könyvelők Napján, szeptember 21-én, szerdán. Az eseményen részt vett Tánczos Barna szenátor, Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynökségének vezetője, Fülöp Árpád a Sapientia Tudományegyetem képviseletében, valamint a megyében tevékenykedő könyvelők és könyvszakértők, gazdasági igazgatók. A rendezvény keretében megemlékeztek a CECCAR megalapításának 95-ik évfordulójáról.

– A könyvelői szakma felelősséggel, odafigyeléssel jár, folyamatosan követni kell a szabályokat, mert ezek gyakran módosulnak, és ezen kellene változtatni. Nélkülük nem működnének az intézmények, főként ebben az időszakban, amikor nehéz a pénzzel bánni függetlenül attól, hogy állami vagy magán szférában dolgoznak. Sok múlik a könyvelők munkáján, ők azok, akik látják az intézmény működését, és azt gondolom, hogy az évek során szerzett tudásukat, véleményüket meg kellene osszák a vezetőkkel, használják ezt a tudást arra, hogy a közösség előre lépjen. Mondják el, hogy szerintük, hogyan lehetne jobban, mi nem működik megfelelően, szólaljanak fel annak érdekében, hogy a társadalom jobban működjön, mert a könyvelőknek rálátásuk van a társadalmi és gazdasági folyamatokra – szólította fel a könyvelőket a megyeelnök. A megyei tanács elnökét kitüntetésben részesítette a CECCAR vezetősége, mint a legjobb partnerek egyikét.

A továbbiakban Barabás Csaba kifejezte elismerését a CECCAR elnöke felé, valamint beszélt arról az együttműködési egyezményről, amelyről a fejlesztési ügynökség kezdeményezésére néhány napja már egyeztettek az érintettekkel (http://hargitamegye.ro/hirek/konyveloket-kepeznenek-a-kozintezmenyek-szamara.html). Az együttműködés tárgya a közintézményekben szükséges könyvelésre képzés felsőoktatásban. Az egyezményt aláírta Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba, valamint  Szőcs István és Biró Emese vezérigazgató, akik a szakmai gyakorlatot biztosítják, a Hargita Megyéért Egyesület elnöke, Miklóssy Enikő, ők ösztöndíjat igyekeznek biztosítani, Fülöp Árpád a Sapientia részéről, az egyetem bevezeti a közintézményi könyvelői modult az oktatásba, valamint a CECCAR vezetősége.

Tánczos Barna is aláírta az egyezményt, és gratulált a fejlesztési ügynökségnek az elképzeléshez, mondván alapot biztosítanak, ahhoz, hogy jó könyvelők legyenek a megyében. Hozzátette, szívesen fogadja a CECCAR tagjainak a javaslatait, és ezeket továbbíthatja a gazdasági minisztérium felé.

Fülöp Árpád arról beszélt, hogy időt kell szánni a könyvelői szakma megünneplésére, művészetnek számít, mert kevesen gyakorolják. Minden sikeres vezető mögött egy jó könyvelő áll, nélküle nem működik a vállalkozás – fogalmazott a Sapientia képviselője.

Csíkszereda, 2016. szeptember 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.