fbpx

Fókuszban a STEM oktatásfejlesztés

Hargita Megye Tanácsánál tett látogatást az amerikai Texas Instruments németországi székhelyű európai képviseletének kormánykapcsolatokért, valamint üzlet  és oktatási technológiák fejlesztéséért felelős igazgatóságainak küldöttsége augusztus 14-én. Az egyeztetés fő témája a STEM oktatásra irányuló együttműködés volt, mely a tudomány, a technológia, a mérnöki ismeretek és a matematika négy tudományának egy vagy több területére koncentrál.

Az egyeztetés során egy olyan pilot program létrehozását szorgalmazták, mely Hargita megye oktatási rendszerét használná alapul, a STEM oktatási rendszer gyakorlatba ültetésének lehetőségeit vizsgálva.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Bizottságának többszörös raportőre kifejtette, a STEM oktatás szerves részét kellene hogy képezze az európai oktatási rendszernek, mivel nagy mértékben hozzájárul egy ország vagy egy régió versenyképességéhez a tudományok és a technológia területén.

– Az innováció alapját képezi a megfelelő oktatási rendszer, ezért fontos, hogy a helyi és regionális önkormányzatok szerepet vállaljanak ebben a témakörben is – hangsúlyozta a megyeelnök.

nemetek2

– Maximálisan ki kell használni a digitalizáció biztosította lehetőségeket az oktatás minden szintjén, azaz az általános iskolától egészen a felsőoktatásig – fejtette ki véleményét Csák László szakértő és hozzátette, mivel manapság rohamosan fejlődik a világ minden területen, lépést kell tartani, hisz a 20-30 évvel ezelőtti oktatási módszerek ma már nem bizonyulnak hatékonynak.

A szakértő azt is elmondta, fontos, hogy úgy ültessük gyakorlatba a STEM oktatási módszereket, hogy egyfajta állandó kapcsolat alakuljon ki az oktatási szintek között.

A Texas Instruments képviselői, Stephan Griebel és Jürgen Sturm elmondták, több olyan oktatási intézményre lenne szükség, melyek a reál tudományokra fókuszálnak, hisz segíteni kell a következő generációt abban, hogy elsajátítsák az alapvető matematikai, tudományi és mérnöki ismereteket. Véleményük szerint, a STEM oktatási módszerek megfelelő gyakorlatba ültetése érdékben elsősorban az oktatókat, illetve a döntéshozókat kell.

Csíkszereda, 2018. augusztus 20.

 924 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás