fbpx

Kilőtték a másik veszélyes medvét is Tusnádfürdőn

A Szent Anna vadásztársulat illetékesei a hétvégén Tusnádfürdő határában kilőtték a másik veszélyes medvét is, amely több háztartásba, gazdaságba tört be, háziállatokat és kutyákat pusztított el – adta hírül közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A környezetvédelmi minisztérium két bakk medve kilövését, továbbá négy anyamedve és annak kilenc bocsának elköltöztetését engedélyezte, azt követően, hogy idén nyáron négy esetben támadtak emberre a medvék a fürdővárosban. A városba bejáró, a szemetes konténerek környékén gyakorta látott bocsos anyamedvék elköltöztetése viszont még várat magára, mivel a Szent Anna vadásztársulatnak sem altatólövedékes fegyvere, sem ketrece nincsen, és a befogadásukat sem vállalta senki.

– Köszönöm Rafain Zoltánnak, a Szent Anna vadásztársulat elnökének, hogy vállalásuknak eleget tettek, és a két veszélyes példányt rövid időn belül ártalmatlanították, további vadkárokat és támadásokat előzve meg ezáltal – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Tusnádfürdőn élő Kolozsvári Tibor megyei tanácsos nagyra értékeli, hogy a megyei tanács kiemelten foglalkozik a vadkárok és a medve-ember együttélése témakörrel és konkrét eredmények is vannak. A mostani eredményt megelőzte a bukaresti tűntetés és rengeteg kezdeményezés, ami elérte a miniszter asszony ingerküszöbét is. Az igazi eredmény az, hogy a miniszter hajlandó volt tárgyalni és megígérte, hogy ha emberre támad a medve, akkor a reakció idő akár 1 naposra is tud rövidülni. Ugyanakkor az elmúlt időszakban a Hargita megyei csendőrség állandó felügyeletet biztosított, ezért külön köszönet a Hargita Megyei Zsandárfelügyelőség vezetőjének, Dan-Paul Iamandinak – nyilatkozta Kolozsvári Tibor megyei tanácsos.

Augusztus 15-én éjszaka a Szent Anna vadászegyesületnek sikerült ártalmatlanítania azt a veszélyes medvét, amelyre kilövési engedélyt kaptak a minisztériumtól.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

 

Csíkszereda, 2018. augusztus 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.