fbpx

Folytatják a beruházásokat Gyergyó-térségében

Készül Hargita megye költségvetése

Hargita Megye Tanácsa és alárendelt intézményei idén több mint 730 millió lejből gazdálkodnak. A beruházások és fejlesztések összértéke, amely multianuális, 681 millió lejre rúgnak.

A Gyergyói-medence polgármestereivel és Borszék város elöljárójával, valamint a gyergyószéki megyei tanácsosokkal egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér alelnök, a Gyergyó-térségi RMDSZ elnöke.

Mint elhangzott, a hatszázalékos adóvisszaosztás idén kevesebb a kormány részéről a tavalyi évhez képest, ennek ellenére igyekeznek a térségben is a legjobban felhasználni a rendelkezésre álló összeget.

Borboly Csaba szerint, fontos projekteket sikerült befejezni, elakadt fejlesztéseket kimozdítani és olyan témakörökre támogatást biztosítani, amelyre máshonnan nem tudnak a települések forrást lehívni.

Ez mellett átbeszélték a megyei tanács térségbeli beruházásait is.

Kiemelten kezelik a Gyergyóditró és Gyergyótölgyes közötti útszakasz építésének folytatását.

Ambiciózus cél, hogy elkészüljön a terelőút, amely a Maroshévíz irányából érkező forgalmat terelné el Gyergyóújfalu irányába, bekapcsolva az országútba. Ugyanakkor szeretnék elkészíteni a tervet a terelőút második szakaszára, Gyergyótekerőpatak irányába, amely a Csíkszereda felé utazók számára nyújtana forgalomelterelést, erre a város részéről meg kell határozni a nyomvonalat.

Folytatódik a megyei tanács járdaprogramja. Gyergyóujfaluban idén szeretnék a megyei út mellett folytatni a járdaépítést.

Gyergyóremetét és Gyergyóditrót elkerülő út tervezését folytatnák, amely a megyei hulladékgazdálkodási központot szolgálná ki elsősorban.

Kihívás ugyanakkor, hogy a Gyergyószentmiklóson zajló munkálatok miatt átterelt teherforgalom minél előbb visszakerüljön az országút nyomvonalára, hiszen továbbra is komoly károkat okoz a megnövekedett forgalom a megyei út mentén Gyergyószárhegy-Gyergyóalfalu-Gyergyócsomafalva-Gyergyóújfalu szakaszon.

Mindezek mellett a turizmus, vendéglátás és sporttevékenységek mentén megfogalmazott fejlesztési igények mentén is együttműködni kívánnak.

Elkövetkező időszakban, a költségvetés szempontjából, a kormány idén csökkentette a visszaosztott összegeket, a forrásokat hatékonyan és célirányosan kell felhasználni a beruházások folytatására és a civil élet kiszolgálására, jegyezte meg a megyei előljáró.

A költségvetést a január 16-i tanácsülésen terjesztik a megyei testület elé.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.