fbpx

Veszélyben a diákszállítás és a tömegközlekedés

Hargita megyében egyelőre működik a diákok szállítása, de a szállító cégeknek október óta nem térítették meg ezt a szolgáltatást. „Az egymásnak ellentmondó döntések, főleg az olyan kis megyékben, mint Hargita megye, a szakadék szélére taszították a tömegközlekedést”, fogalmazott Borbolyt Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet január 11-én tartott a csíkszeredai megyeházán.

A diákok szállításának költségét hónapok óta nem térítette meg az oktatási minisztérium, és a szolgáltatás közbeszerzését EU-s irányelvek szerint kell lefolytatni. A szállítócégek szorult helyzetbe kerültek, ugyanis jelentős számukra az a bevétel, amit a diákok szállítása után kapnak, ha ettől elesnek, útvonalakat kell megszűntessenek. Ezért is vállalták, hogy bízva az utólagos megtérítésben, szállítják az ingázó diákokat, részletezte Borboly Csaba. A megyeelnök hozzátette: félő, hogy a busztársaságok nem jelentkeznek a közbeszerzésre, rossz a rendszer, ellehetetleníti a működést. Nem szubvencionálja az állam a közszolgáltatást, nincs más országoknak, hanem gazdaságossá tette, és nem fenntartható.

Az elmaradás megtérítéséről 2023 decemberének utolsó munkanapján kormányhatározattal döntöttek, eszerint a diákok szállítását 2024. február elejéig átalánnyal kifizetik. Az átalányt Hargita megyében 40 bani/km-ben határozták meg, de a kifizetés az országos átlag szerint lesz, ami ismét hátrányosan érinti a Hargita megyeieket, ugyanis a hegyes vidék és a hideg, jelentősen befolyásolja az üzemanyagfogyasztást, tért ki a problémákra Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki ugyanakkor köszönetet mondott a busztársaságoknak, hogy az anyagi nehézségek ellenére is a diákok érdekeit tartották szem előtt, és nem függesztették fel szolgáltatásukat.

A Hargita megyei tömegközlekedéssel kapcsolatos tevékenységek kronológiája:

 1. szeptember: Megkötötték a szolgáltatási szerződéseket az üzemeltetőkkel, meghirdetés nélkül. Ezeket a szerődéseket a versenyeztetési eljárás előzetes meghívás nélküli tárgyalásos eljárással kötötték meg a 2016/99-es törvény 117-es cikkelyének 1. bekezdésének d) pontja, és a 2020/70-es sürgősségi kormányrendelet 66-os cikkelyének 1. és 2. bekezdése értelmében.

 

 1. február: Jóváhagyják a helyi költségvetést, amely a diákok számára ingyenes ingázást biztosít.
 2. május: Szerződéskötés a Certrans Level Kft.-vel tanulmány és tömegközlekedési program elkészítésére.
 3. október: Jóváhagyják a Certrans Level Kft. által kidolgozott közlekedési programot.
 4. november: Jóváhagyják a Certrans Level Kft. által kidolgozott tanulmányt.
 5. február: Jóváhagyják az új szerződéstmodellt és az új megbízási szerződések megkötésére irányuló ajánlattételi felhívás leírását az 1370-es európai rendelet szerint.
 6. április: A konzultációk megkezdése a versenytanáccsal a jogdíjakról és a kompenzációról.
 7. július: Jelentés a Hargita megyei tömegközlekedés nehézségeiről.
 8. augusztus: A közszállítási megbízási szerződések időtartamát Hargita Megye Tanácsa tanácshatározattal 10 évről 2 évre csökkenti.
 9. szeptember: A versenytanács végleges válasza. A következtetés az, hogy az üzemeltetők nem kötelezhetők jogdíj fizetésére, és a megyei tanács részéről nem kötelező a kártérítés.
 10. december: Hargita Megye Tanácsa tanácshatározattal módosítja a feladatfüzetet, feltölti a SEAP-ra a dokumentációt, amelyet előzetesen ellenőriz az ANAP.
 11. január: Az ANAP módosításokat kér, ezek folyamatban vannak.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.