fbpx

Frissítették a kockázatos országok listáját: Nagy-Britannia vörös zónában maradt

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) csütörtök este a 43/2021.07.01. számú határozatával  frissítette a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országok listáját.

A CNSU három kategóriába sorolja az országokat a koronavírus-fertőzés veszélye szerint, alapul pedig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) június 14–27. közötti adatait vette.

Zöld besorolásúnak számítanak azok az országok, amelyekben a jelzett 14 napos időszakban az ezer lakosra jutó új megbetegedések száma 1,5 vagy annál kisebb. A sárga zónás országok az 1,5 és 3 ezrelék közöttiek, míg 3 ezrelék felett már vörös zónának számítanak.

Zöld besorolású ország többek között Magyarország, Szerbia, Montenegró, Horvátország, Görögország, Németország, Olaszország, Franciaország, Bulgária és Törökország, de például Portugália, Ciprus  és Oroszország a sárga listára került fel. Nagy-Britannia a szigetországban terjedő delta variáns miatt továbbra is a legveszélyesebbnek számító vörös besorolású maradt.

A zöld zónából Romániába érkezők korlátozások nélkül beléphetnek az ország területére, míg a sárga és vörös listás országokból érkezőkre 14 napos karantén vár. Ez alól mentesülhetnek a beoltott személyek (a második adagtól 10 napnak kell eltelnie, az egydózisú vakcina esetében  az egyetlen oltástól számítják a 10 napot), a 72 óránál nem régebbi negatív tesztet felmutatók, vagy azok, akik hitelt érdemlően igazolják, hogy az elmúlt 180 napban átestek a betegségen.

A CNSU szerint a sárga vagy zöld zónából a vörösbe történő, vagy a zöld zónából sárgába történő besorolás a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számított 24 óra múlva lép érvénybe. A vörös és sárga zónából az enyhébb kategóriába történő besorolás a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számítva érvényes.

A teljes  lista   ITT.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.