fbpx

Július elsejétől Romániában is letölthető az uniós digitális koronavírus-igazolvány

Július elsején, csütörtökön működésbe lépett a https://certificat-covid.gov.ro internetes címen elérhető platform, amelyen keresztül létrehozhatják uniós digitális Covid-igazolványukat.

A koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentum online igénylésének lépései:

 • A személyazonosításhoz szükség van egy e-mail címre.
 • A megadott címre a számítógépes rendszer küld egy linket, amelyre kattintva a platform főoldalára jut a felhasználó.
 • Kattintson a zöld „Certificat nou” („Új igazolvány”) gombra.
 • Válassza ki azt a személyazonosító igazolványtípust, amellyel a kérelmezőt vizsgálatra vagy oltásra regisztrálták.
 • A román állampolgárok, illetve azok, akiknek a román hatóságok állítottak ki személyazonosító számot (CNP), a CNP gombra kattintsanak. A megfelelő mezőbe beírják a személyazonosító számot (CNP), a személyi igazolvány számát, a név kezdőbetűit és a kért Covid-igazolvány típusát (oltottságot, negatív tesztet vagy a betegségből való felépülést igazoló okmányt). A külföldi állampolgárok a „Paşaport/Act de identitate” gombra kattintanak, és kitöltik az útlevelet kiállító ország („Ţara care a emis paşaportul”) mezőt, majd az útlevél vagy más személyazonosító okmány sorszámát, beírják a név kezdőbetűit, majd kiválasztják az igazolvány típusát.
 • Kategóriától függően ki kell tölteni:
  • Az oltási igazolványhoz válassza ki a beadott vakcina típusát, a megyét, amelyben az oltás történt, és adja meg az oltás hónapjának megfelelő számot.
  • A fertőzésből való kigyógyulást igazoló dokumentumhoz válassza ki a megyét, ahol a tesztet elvégezték, és azt a hónapot, amelyben az érintett személy pozitívnak bizonyult.
  • A negatív tesztet igazoló dokumentum létrehozásához válassza ki a vizsgálat elvégzésének megyéjét és a vizsgálat elvégzésének hónapját. Az ilyen típusú igazolvány érvényessége 72 óra.
 • Kattintson a „Salvează” („Mentés”) gombra, és az alkalmazás rögzíti az uniós digitális Covid-igazolvány létrehozására irányuló kérelmet.
 • Ezt követően a „Listă certificate” (Igazolványok listája) menüben megtekintheti az adott e-mail fiókról kiállított összes igazolványt.

Az uniós tagállamokba való belépéskor a tanúsítványok ellenőrzése a QR-kód beolvasásával történik. A felhasználó kiválaszthatja az igazolványok listájából, vagy letöltheti .pdf formátumban, és kinyomtathatja a dokumentumot. Akinek nincs lehetősége egyikre sem, a területileg illetékes polgármesteri hivatalban, a lakosság-nyilvántartó irodában vagy az egészségügyi igazgatóságon is kérheti azt.

Az igazolványokkal kapcsolatban a 021/414–4425-ös telefonszámon lehet kérdéseket feltenni, ha valakinek valami nem világos.

Az oltási igazolványokat felhasználásuk előtt legalább 5 munkanappal kell kérni, a negatív tesztre vonatkozó igazolványokat pedig a felhasználás előtt 12 vagy 48 órával, attól függően, hogy gyorstesztet vagy PCR-tesztet végeztek.

Augusztus 12-ig még használhatók a határátkeléskor a régi típusú oltási és tesztelési igazolványok is.

A „vakcinaútlevél” nem helyettesíti az útiokmányokat, személyazonossági igazolványt vagy útlevelet.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.