fbpx

Fürdővízzel a gyereket is

Az utóbbi napok, hetek kormányzati rögtönzéseit nézve az ember csak néz, mint a moziban. Nem tudja, mi történik. Mostanáig azt gondoltam, hogy valami nagy átfogó politikai manőver szentanúi vagyunk, de a tegnapi nap, illetve az alábbi számok meggyőztek arról, hogy sokkal súlyosabb a baj, mint azt gondoljuk. A román államszervezési képességek csődöt mondtak, a politikai, gazdasági, szellemi elit képtelen a problémák orvoslására, az állami szervezetrendszer működtetésére. Az elmúlt húsz év tökeletlen, felelőtlen politikájának ez a következménye. Ma Romániában ott tartunk, hogy egy saját tulajdonú ingatlant, termőföldet többe kerül telekkönyveztetni, mint amennyi a föld ára. Ma Romániában ott tartunk, hogy a más európai oszágokban normálisnak tekinthető közszolgáltatások, mint az egészségügyi ellátás vagy a tömegközlekedés, megszűntek vagy megszűnőben vannak. Ma Romániában ott tartunk, hogy állami cégek vezetői, egykori bírók, katonatisztek fizetésként vagy nyugdíjként az átlagos közalkalmazotti bérek 50-10 szorosát dugják zsebre. Ma Romániában ott tartunk, hogy állami egyetem bennfentes oktatói havonta annyi fizetést raknak zsebre, mint egy nagyobb falusi iskola teljes személyzete. És akkor csodálkozunk, hogy ide jutottunk? 
 

Az alábbi számok egyértelművé teszik, hogy Románia messze az átlag alatt költ közigazagtásra, oktatásra, egészségügyre. Tehát nem igaz a vád, hogy leépíteni, vágni stb. kell, mert azt akarják vágni, ami amúgy is a legalacsonyabb a régióban. Ami most folyik, az szerintem nem tartható, ha az állami alkalmazottak bőrén akarják az országot kihúzni a csávából, az nem fog menni. Románia elment a falig. Szerintem nem alulról, ahnem felülről, illetve a központból kell kezdeni a dolgot. Bukarest tele van mindenféle mihaszna, drága pénzen működtett hivatalokkal, amelyek nyelik a pénzt, illetve sanyargatják a vidékieket. Ne gondoljuk azt, hogy a sok bukaresti rendszámú terepjáró tulajdonosa a magánszférában tollasodott meg. Java részük biza állami pénzen szedte meg magát. De egyébként is, a román állami ellátórendszer tele van olyanokkal, akik még Nyugat-Európában is magasnak számít nyugdíjat kapnak. És közben nincs pénz a támogatott gyógyszerek kiváltására. Szóval én azt gondolom, hogy ha nagyon sürgősen nem kezdődik el  a válságkezelés, akkor itt nagyon nagy baj lesz. A mostani nyesegetés csak a túlélést biztosíthatja az államnak néhány hónapig, de az nem megoldás.  
 
 

Cím:  Eurostat: uniós szinten Romániában a legalacsonyabb a GDP arányos állami bevétel Forrás:  transindex.ro Dátum:  2010-05-25 Rovat:  transindex.ro Oldalak:  1 Szerző:  (money.ro)   Eurostat: uniós szinten Romániában a legalacsonyabb a GDP arányos állami bevétel   Románia a GDP 32,1%-ával az utolsó helyen áll az EU-ban az államháztartási bevételek tekintetében. A uniós átlag a GDP 44%-a, de Bulgáriában például 36,9%, Lengyelországban 37% és Magyarországon 46% GDP arányos állami bevételt sikerült regisztrálni. A személyzeti ráfordításokat nézve nem állunk ilyen rosszul: 2009-ben Romániában a GDP 10,6%-át költötte el az állam bérekre, ami körülbelül a harmada annak, ami a kormány rendelkezésére állt. Ez az arány alulmarad a 11,2%-os uniós átlagnak. Az egyedüli tagállamok, amelyek kevesebbet költöttek a közalkalmazottak bérére Németország, Szlovákia, Luxemburg, Csehország, Bulgária, Ausztria, Hollandia és Lengyelország. A szociális kiadások tekintetében is jó helyen szerepel Románia: tavaly a GDP 13,5%-ának megfelelő összeget fordított szociális kiadásokra, az uniós átlag 22%.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.