fbpx

Gagy-keresztjén keresztül is összekötjük a székelyföldi megyéket

Harmadik nekifutásra sikerült tervezőcéget találni a Gagy-keresztje felé vezető 136-os megyei út tervezésére. Nem ez volt az eredeti elképzelés és egyezség a helyiekkel, de talán ez a megoldás.

https://www.borbolycsaba.ro/nem-allt-le-a-munka/?fbclid=IwAR0ioOaRj2BXsv9FO8V6smmF-zuzF2Z4ydrtkeWWZIw3kCFfGXtGtl2jnw4

Mint azt sokan tudják a helyiek közül, tavaly májusában Fazakas Levente helyi tanácsos udvarán találkoztunk többükkel, és született egy egyezség. Hargita Megye Tanácsa vállalta, hogy a sokat emlegetett 600 méteres szakaszra meghirdetjük a közbeszerzést, és felújítjuk az útszakaszt. Többször jeleztem, hogy ehhez a helyiek segítségére is szükség lesz, hogy a közbeszerzésre legyen jelentkező tervezőcég. Mivel kis értékű munkálatokról van szó, amely nem túl vonzó a nagy cégeknek, ismerősöket kell bevonni, olyan céget, amely dolgozik, vagy korábban dolgozott a községnek, és a piaci árakon felvállalja a kis munkálatokat. Amit vállaltunk, teljesítettük, és kollégáim még az nap elkezdték a munkát. Sajnos azonban kétszeri közbeszerzésünkre sem érkezett ajánlat egy tervezőcég részéről sem. Nem sikerült helyi szintről közreműködni.

Idén májusban ezért úgy határoztunk, harmadszorra is meghirdetjük, és ezúttal Gagytól egészen Maros megye határáig belefoglaljuk az utat. Ez azonban teljesen új közbeszerzést jelentett, és a papírmunka időt igényel. Ilyenek a romániai közbeszerzési törvények. Erre a kiírásunkra már akadta egy jászvásári tervező. A napokban aláírjuk a szerződést.

De aláírjuk-e? Kérdezem a helyiektől, hiszen ez már nem az eredeti egyezségünk.

A kérdés azért nem költői, mert ez már a teljes útszerkezet felújítását jelenti (hasonlóan a Kobátfalva–Tarcsafalva–Tordátfalva–Firtosmartonos menti úthoz). Jelentős minőségbeli különbség lesz, hiszen az egyezség szerint egy aszfaltszőnyeg került volna az úttestre, ez azonban új alapot, két réteg aszfaltburkolatot, betonsáncok kiépítését foglalja magában. Vagyis ezen munkálatok megtervezése már megközelíti azt az összeget, amelyből az egy réteg aszfaltot kivitelezhettük volna. Tehát előre tisztáznunk kell, hogy vágjunk-e bele a munkálatokba. Erre várom a választ írásban a polgármester úrtól, akit ezúton is kérek, hogy konzultáljon Gagy lakosaival.

Utak nélkül nincs gazdasági fejlődés, nincs turizmus, nem tér haza/marad itthon az ifjúság. És ha utat építünk, kötelességünk azt a helyiekkel közösen megtenni, meghallgatni javaslataikat. Ők látják nap mint nap a munkálatokat, tudják jelezni, ha baj van, vagy ha minden rendben van. A megyei utak gondnokaiként, kötelességünk a munkálatokat a helyi igényekhez igazítani. Több mint 800 kilométer megyei út van (összehasonlításképpen: az ország és európai utak hálózata 443 kilométer), és egy kis létszámú, de lelkiismeretes utász csapatunk, egy nap pedig 24 órából áll mindenkinek. Így a legfontosabb partnerünk a helyi közösség, akiknek támogatása elengedhetetlen.

Azt is tudni kell, hogy a hat kilométer út tervezési költsége talán elég lett volna a 600 kilométeres szakasz megépítéséhez. De mint tudjuk, az a verzió nem sikerült. A hat kilométeres út tervezése után azonban egy újabb közbeszerzés következik, hogy találjunk kivitelező céget az út megépítésére. Ez szintén időigényes folyamat, de így egy újabb úttal kötjük össze Maros és Hargita megyét, átjárhatóvá téve a megyehatárt a Bözödi-tó és Erdőszentgyörgy irányába, megnyitva egy újabb közlekedési folyosót Székelyföldön belül.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.