fbpx

Garanciák kellenek a magyar választóknak 2016-ra

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) múlt heti ülésére készülve készítettem egy hosszabb elemzést, illetve javasoltam két dolgot.

Az egyik javaslatom arra vonatkozott, hogy az RMDSZ parlamenti frakciói a parlamentben támogassanak minden olyan előterjesztést, amely a megválasztott államfőtől, Klaus Johannistól érkezik. Johannis világos és érthető programja az erdélyi magyar emberek támogatását is elnyerte, tehát az RMDSZ-nek támogatnia kell a javaslatait.

Ez volt az egyik kérdéskör, amelyet hosszasan elemeztem előterjesztésemben, néha talán már túl hosszan is. A másik témakör pedig a magyar összefogás volt. Az alábbiakban erre vonatkozó javaslatomat osztom meg:

Fontos kérdéskör, ahol szintén válaszokat várnak választóink, azok az RMDSZ-t mint szervezetet érintő kérdések. Itt nem lehet azt mondani, hogy nem tudunk majd dönteni, mert nemcsak rajtunk áll, hogy miként történnek a dolgok, ugyanis az RMDSZ a romániai magyar politikai mező domináns szereplője, tehát most és azonnal érthető és világos válaszokat kell adnia. Az első ilyen kérdéskör a magyar összefogás kérdése. Tárgyalunk egyikkel, nem tárgyalunk a másikkal, és az emberek előtt nem beszélünk arról, hogy  mi is lenne 2016-ban. E munkamódszer nem hatékony, az emberek érthető és világos válaszokat várnak.

 Már többször leírtam az évek során, gondolataimat megismétlem mint egy lehetséges változatot.

1.) A Hargita és Kovászna megyei helyhatósági választások kivételével más választásokon nincs értelme a magyar–magyar versenynek.

2.) Hargita és Kovászna megyét illetően el kell fogadni egy etikai kódexet, és azt be kell tartani.

3.) Szórványban nem számba vehető tényező az EMNP, MPP, ott csak RMDSZ van, és minden magyarnak az az érdeke, hogy segítse az RMDSZ-t a szórványban.

4.) A többi partiumi, közép-erdélyi megyében és Maros megyében, különösen a nagyvárosi, illetve megyei választásokon, közös listával kell indulni, és a közös lista megalkotásához kiváló kiindulási alap lehet a 2012-es önkormányzati választás helyi, megyei eredménye. Természetesen egy szilágysági, nyárádmenti községben, ahol magyarok élnek, nem kell kötelezővé tenni a közös listát a helyi tanácsosok és a polgármester megválasztásában. Ha korrekt verseny van, és nem egymás alaptalan gyepálása, az a helyi közösség javát szolgálja. E településeken egyékbént is hiába állapodnának meg a magyar szervezetek, a függetlenként való indulás is opció lehet.  Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Nagyváradon, Nagykárolyban vagy Szatmárnémetiben, illetve a megyeitanács-elnöki és tanácsosi választáson viszont közösen kell indulni. E megyék közül Szilágy megye esetében a megyei szervezetre kell bízni ezt a kérdést, mert e megyében a helyi magyar közösség stabilan az RMDSZ mellett áll, de az összes többiben választásról választásra lemorzsolódás van, amit meg kell állítani.

5.) Természetesen a parlamenti választáson, különösen ha marad az arányos rendszer, az RMDSZ listáján EMNP-s, illetve MPP-s politikusoknak, akár a 2012. évi önkormányzati választáson kialakult arányoknak megfelelően, biztosítani kell a parlamenti képviselet lehetőségét.

E téma kapcsán most vár választ az erdélyi magyar közösség, és az most nem lehet válasz, hogy nekifogunk és tárgyalunk.

Néhány fontos mérföldkövet, kiindulási alapot már most világossá kell tenni, mert csak az lehet garancia arra, hogy ebből 2016-ra lesz is valami.

Az emberek most garanciákat várnak, garanciákat az elvárásaiknak megfelelő politikai cselekvésre, mert ha ezeket nem kapják meg, elfordulnak az RMDSZ-től nagyon sokan, már 2016-ra.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.