fbpx

Gazdálkodni menő!

Tájainkon szerencsére még nem halt ki az a mentalitás, hogy termelj egy kis zöldséget, gyümölcsöt a kertedben. Az elmúlt években ugyanakkor nálunk felé is elterjedt az a felfogás, mely szerint a „parasztok”, a „falusiak” lenézett kategória. Túrjuk a földet? Veteményezzünk, amikor a sarki boltban olcsón megvehetjük a zöldséget? Ugyan már, mondanák sokan. Évtizedeken át arra nevelték a vidékieket, hogy még a zöldséget is a boltban vásárolják. Azt sugallták, azt közvetítették: csak a városi élet a menő, ahol nem termelnek élelmiszert, csak megvásárolják.

De ez már lassan a múlté, és meggyőződésem, hogy gazdálkodni menő, trendi dolog lesz.

Mindezt Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének december 20-i évzáróján is elmondtam, amelyen díjaztuk a Kiskertész és a Mintagazda program résztvevőit. Ugyanis tudósok, újságírók egyre gyakrabban figyelmeztetnek: nem lesz ennek jó vége, ha ennyire élhetetlenek és függők maradunk. Kardos Gábor nemrég megjelent cikke (https://azonnali.hu/cikk/20191218_a-nagyvarosi-progresszio-nem-megoldas-hanem-maga-a-problema) nagyon jól rávilágít a lényegre. Az, hogy tömegek leszoktak arról, hogy saját maguknak termeljenek élelmiszert, legalább kiegészítőként, kemény jövőt ígér, főleg a környezetszennyezés és a klímaváltozás miatt, amelynek hatásait a gyermekeink generációja már a saját bőrén fogja érezni.

Az elmúlt évtizedek „átnevelése” szerencsére nem volt teljesen hatékony, és a megyei tanácsnál próbálunk segíteni az említett mentalitás megváltoztatásában, például az említett programokkal. Azért indítottuk el a Kiskertész programot, hogy a gyermekek értékeljék a gazdálkodást. A Mintagazda programmal és a Székely termék mozgalommal szintén azt üzenjük: érdemes gazdálkodni, sőt, lehet, nemsokára muszáj lesz, látva a jelenlegi pazarló, túlfogyasztó társadalmi rendszereket. A Mintagazda programnak idén a hatodik, a Kiskertész programnak pedig a kilencedik éve zárult. A Kiskertész programban ezúttal 816 gyermek és 22 osztályközösség vett részt, a Mintagazda programban 18 gazdát díjaztak zöldségtermesztés, nagykultúra, gombatermesztés, juhtenyésztés, szarvasmarha-tenyésztés és hegyvidéki szarvasmarha-tenyésztés kategóriában.

Egyszóval a vidékiség is lehet menő, trendi lehet fiatal gazdának lenni, saját lábon állni, olyan tudásnak a birtokosa lenni, amit ugyan kezdtek lenézni az elmúlt évtizedekben, de most kezdhetnek irigykedni!

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.