fbpx

Gerincstabilizációs műtétek Csíkszeredában

Hargita és Kovászna megyei premierként három gerincstabilizációs műtétet végeztek az elmúlt hónapban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A titánium eszközök beültetését feltételező beavatkozásokat folytatják az intézményben és remélik, hogy idővel az erre vonatkozó országos egészségügyi programok keretében kaphatják meg rájuk a megfelelő finanszírozást.

„Kórházunk fejlődéséről sokat beszélünk az elmúlt időszakban, az ilyen események pedig, mint a mai is, bizonyítják is az előrelépést: örömmel adunk hírt arról, hogy a gerincstabilizációs műtétet, amelyért korábban máshová kellett utazzanak a betegek, most már nálunk is igénybe lehet venni” – mondta kedden reggel dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere a kórház könyvtártermében megszervezett sajtótájékoztatón.

Az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa elnöke, Borboly Csaba kifejtette, az kórház vezetősége elmúlt években végzett munkájának a visszaigazolása is, hogy a körülmények lehetővé teszik ilyen jellegű műtétek elvégzését, ugyanakkor elhívatott, jó szakemberek is kellenek ahhoz, hogy a fejlesztéseket kamatoztassák. A megyei tanács elnöke hozzátette, örömtelibb lenne ez a siker, ha az új – régóta építés alatt álló – műtőblokkban végezhették volna el ezeket a műtéteket. „Bízom benne, hogy a sokadik, június 18-én lejáró kiírást követően, ha a törvények és előírások ismét nem változnak, sikerül befejezni az új műtőblokkot” – mondta Borboly Csaba.

Dr. Solti Norbert idegsebész szakorvos, a kórház idegsebészeti részlegének vezetője azt mondta el, régi tervük vált valóra a gerincstabilizációs műtétekkel, egy éve még nem is gondolták volna, hogy sikerül a szükséges anyagokat beszerezni és a műtéteket elvégezni. „Hargita és Kovászna megyében ezek a műtétek eddig nem zajlottak, a betegeket egyetemi központokba küldtük, ahol a krónikus betegek számára hét-nyolc hónapos várólisták is vannak. Eddig három ilyen beavatkozást végeztünk és a napokban lesz a következő” – ismertette a szakember. Kifejtette, drága beavatkozásokról van szó, az egy műtét során beültetésre kerülő titánium eszközök legalább ötszáz euróba kerülnek. Remélik, hogy megfelelő számú elvégzett műtét után a kórház is részese lehet az erre vonatkozó országos egészségügyi programoknak, így közvetlen finanszírozás érkezhet a beavatkozásokra a szaktárcától. Ha az megvalósulna, akkor az ilyenkor használatos eszköztár is hosszabb távra a kórházba kerülhetne, jelenleg ugyanis a szükséges műszerszettet esetenként postázza a szakcég a kórházhoz.

A gerincstabilizációs műtéteket dr. Hajducsi Örs idegsebész szakorvos végezte, az asszisztáló dr. Solti Norbert mellett dr. Györfi György és dr. Bartha István altatóorvosok segédletével.

Dr. Hajducsi Örs kifejtette, eddig egy gerinctörés és két csigolyacsúszás esetében alkalmazták ezt a műtéti technikát, egy Kovászna és két Hargita megyei beteget műtöttek meg sikeresen. Az idegsebész köszönetét fejezte ki a kórház vezetőségének és a megyei önkormányzatnak azért, hogy ezek a drága műtétek elkezdődhettek és reményét fejezte ki, hogy továbbra is lesz anyagi fedezete ennek az eljárásnak, hisz nagy igény van ezekre a műtétekre. Mint elhangzott, azért is fontos, hogy ezt a beavatkozást el tudják végezni Csíkszeredában, mert egy gerinctörést szenvedett beteget minél kevesebbet kellene műtét előtt mozgatni, ha azonban egy egyetemi központba kell elszállítani, akkor ez hosszas utaztatást feltételez.

A héten újabb gerincstabilizációs műtétre készülnek a csíkszeredai kórházban, ezúttal egy többrendbeli törést szenvedett sepsiszentgyörgyi pácienst fognak műteni.

Csíkszereda, 2019.06.11

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.