fbpx
Csíkrákos

Gondolataim a Székely Autonómia Napján szervezett őrtüzek gyújtásánál:

Kedves egybegyűltek!

A székely emberek ezer éve határvédő nemzet: a végeken élünk, a végeket védjük. A határainkat. A székely emberek a történelem során mindig akkor gyújtottak nagy tüzet, amikor jelezni akartak, amikor veszély leselkedett közösségünkre, amikor a bajt akarták tudatni a világgal.

Nincs ez másként ma sem: ma is azért gyújtunk őrtüzeket Székelyföld különböző végein, mert jelezni akarunk, mert fel akarjuk mutatni közösségünk erejét. Itt élünk, ez a szülőföldünk, építjük, de meg is védjük otthonunkat.

Ezek a tüzek ma is jelezni akarnak: jelezni akarjuk a világnak, hogy ebben az országban élve államalkotó tényezők vagyunk, nem rombolni, hanem építeni akarunk, dönteni a saját dolgainkban, a mi közösségünket érintő kérdésekben.

Ma tüzet gyújtunk, néhány hét múlva pedig másként is fel kell mutatnunk közösségünk erejét: ma már nem fegyverrel kell harcolnunk igazunkért, hanem a demokrácia eszközeivel. November 1O-én azért kell majd minél többen részt vennünk a választáson, hogy jelképesen újra kigyúljanak a székelyföldi őrtüzek, hogy felmutassuk, nekünk ez a vidék az otthonunk, hogy felmutassuk: nem lehetséges építkezés, fejlődés és előre haladás az egymás iránti tisztelet nélkül.

Ma már másképp harcolunk, de egyvalami egészen biztos: FEL NEM ADTUK és fel nem adjuk soha!

Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke

  1. október 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.