fbpx

Gyakori kérdések és válaszok a téli karbantartásra

A téli karbantartás módszertana nem Hofi Géza idézetére alapozva készült el

Eltekintve attól, hogy a tél beálltakor előkerül Hofi Géza sokat említett idézete, miszerint felkészültünk a télre, de hóra nem számítottunk, álljon itt néhány gyakori kérdés és válasz a közutak hótalanítási módszeréről.

 

  • 1. Milyen besorolású utak tartoznak Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe?

Annak ellenére, hogy országutak és európai út és átszeli Hargita megyét, ezek nem tartoznak Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe. Ezek karbantartása az országos útügyi hatóság feladatköre, köztük a sokat emlegetett Kalonda-tető is.

Az országos útügy ügyeletének elérhetősége: 0266 311 067.

Igen, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós és még számos város és község is Hargita megyében van. A településen belüli karbantartási munkálatok szintén nem tartoznak a megyei tanács feladatkörébe.

Hargita Megye Tanácsa a településeket összekötő megyei jelzésű utakért felel, ezeket kék kilométerkövek jelzik, a vörös kilométerkövek pedig országutat jeleznek.

Hargita megyében 443 kilométer az országúthálózat, míg a megyei utak hossza meghaladja a 800 kilométert. Utóbbiakra a leszerződött cégek 42 járművel biztosítják a téli karbantartási munkálatokat.

https://hargitamegye.ro/testulet/tanacshatarozatok.html?a=search&f3755=277&f3775=2019&f3756=-

2. Miért fizetek útadót?

A megyei utak használatára az autósok nem kötelesek útadót fizetni. Ezt az országutak és az európai utak használatára fizetjük. Ennél fogva az útadóból befolyt összegeket ezen úthálózat karbantartására költik. A megyei besorolású utak karbantartása a megyei tanács költségvetéséből valósul meg, ami jóval kevesebb összeg.

3. Kik végzik a téli karbantartást?

A téli karbantartással közbeszerzést követően bízzák meg az erre szakosodott cégeket, azokat, amelyek a közbeszerzési törvény szerint, a legkisebb ajánlatot nyújtották be a kiírásra.

Hargita Megye Tanácsa idén újabb kétéves keretszerződést kötött ezekre a munkálatokra. 16 úgynevezett kis térségre (lot) bontva írtuk ki a közbeszerzést, ezzel esélyt adva a kisebb cégeknek is.

A szerződések a következő munkálatokat tartalmazzák: hóeltakarítás ekével, csúszásgátlók szórása, gyors beavatkozás sürgősségi esetekben, mint például az úttestre dőlt fák eltávolítása, kérés esetén hómaró bevetése, valamint 24 órás készenlét.

4. Nyugaton mindig más lesz, mint itthon

Visszatérő érvelés és példázódás, hogy a nyugat ebből a szempontból is hatékonyabb. Mint számos más téren, igen, a nyugat fejlettebb. A fejlődést azonban ott sem egyik napról a másikra érték el, ahogyan itthon sem lesznek holnap a nyugati országokban megszokott életkörülmények. A fejlődés egy folyamat.

A téli karbantartás mentén azonban, nyugaton sem bevett szokás télen minden útszakaszt feketére takarítani. Az ezzel érvelők valószínűleg országutak és autópályák mentén autóztak, és azt hasonlítják az itthoni megyei utak körülményeihez. A megyei utak téli karbantartása a helyi autópályák karbantartásával sem hasonlítható össze.

5. Milyen szempontok alapján, és hogyan végzik a hótalanítási és csúszásgátlási munkákat?

A hótalanítási és csúszásgátlási munkákat idén is az egyes útszakaszok forgalmi rendje és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látjuk el. A munkálatokat ezért nem egyszerre, hanem az előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el a téli karbantartással megbízott cégek.

A beavatkozási algoritmus – fontosabb útvonalak esetén (lebonyolított forgalom, érintett lakosság aránya) hamarabb és gyakrabban történik beavatkozás, mint a kisebb forgalommal rendelkező utakon, a három besorolási kategória és a kategóriának megfelelő beavatkozást a rendelet 3-as számú táblázatában található (32. cikkely).

http://cnadnr.ro/sites/default/files/Reglementari-tehnice/AND%20525%202013.pdf

6. Miért nem szórják az utat, amikor nagyon havazik?

Amíg hóhullás van, nem szórnak csúszásgátló anyagot, tekintettel, hogy a hóekék többszöri térése nyomán a sáncba jut a leszórt anyag.

7. Miért nem járnak a hóekék, amikor lehull az első hó?

A hóekével történő beavatkozás csak 15 centiméteres hóréteg képződése esetén kezdődik el – ezzel szemben Hargita Megye Tanácsa a téli karbantartásra vonatkozó feladatfüzetben 6 cm hóréteget határozott meg, mint beavatkozási érték, ez alatt technikailag nem megoldható a hóekés beavatkozás. 2-3 cm hóréteg esetében az úttest szórása a leghatékonyabb megoldás.

8. Gyakran visszatérő megjegyzés a közlekedőktől, hogy utazásuk során nem láttak egyetlen hóekével felszerelt járművet sem. Ez hogy lehetséges?

A munkagépek folyamatosan, ütemezetten végzik munkájukat, de nem biztos, hogy minden autós, minden kilométerkőnél találkozni fog ilyen géppel, hiszen, ahogy az autósok, úgy a munkagépek is folyamatos mozgásban vannak.

A téli karbantartás végző cégek járműveinek fordulóköre akár 2–5 óra is lehet, és ez alatt, az időjárástól függően, akár újabb 5–10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll, és addig télies útviszonyokra és lassabb haladásra kell a közlekedőknek felkészülni.

A járművek folyamatos mozgásban vannak, egy-egy fordulókör során üzemanyaggal és csúszásgátló vagy érdesítő anyaggal is újra fel kell tölteni őket, ami természetesen szintén plusz idővel jár.

9. Láttam hókotrót, de felemelt ekével, és az utat sem szórta. Ez hogy lehet?

Az ekézést 6 cm felett tudjuk megkezdeni, az alatt sózzuk az utat. Munkagépet úgy nem küldenek ki területre, hogy ekézést és/vagy csúszásmentesítést ne végezne.

Az előfordul, hogy útban a munkaterületre nem végzi ezeket a munkákat, hiszen akkor később érne oda, és a csúszásgátló anyaga is elfogyna. A munkagépek minden esetben előre be vannak osztva az egyes útszakaszokra. Az utak csúszásgátlását az utak úthálózati szerepe szerinti sorrendben végezzük.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a hótalanítást végző járművek munka közben lassabban haladnak, a havazás és a beavatkozás mértékétől függően nagyjából 30-50 km/órás sebességgel közlekednek.

A megyei tanács munkatársai naponta ellenőrzik a megbízott cégek tevékenységét, a gépjárművek mozgása GPS rendszeren keresztül a lakosság számára is követhető.

https://hargitamegye.ro/utak.html

10. Miért nem fekete az úttest, ha megelőző szórást végeznek?

A szórás arra elegendő, hogy a frissen hullott hó ne fagyjon le rögtön a burkolatra, és azt később könnyebben el lehessen takarítani.

A megelőző szórás nem olvasztja el minden esetben a havat. Intenzívebb és folyamatos havazás esetén az állandó csúszásmentesítés és hótalanítás is szükséges. Egyrészt hagyni kell, hogy a csúszásmentesítő keverék kifejtse olvasztó hatását (az autókerekek széthordják a leszórt anyagot). Ezt követően lehet a hótalanítást megkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága eléri a technológiailag szükséges szintet.

11. Mikor szórják a csúszásgátló anyagot?

  • Ha az útburkolat nedves (vagy erős köd van) és a hőmérséklet +2 °C alá csökken, továbbá az időjárási előrejelzés és az útmeteorológiai állomások adatai alapján a burkolat hőmérséklete csökkenni fog,
  • ha az időjárási előrejelzés alapján ónos eső várható,
  • ha valószínűleg megfagy a kicsapódó pára.

12. Ha havas egy szakasz, az azt jelenti, hogy nem végeztek rajta hótalanítási munkát?

Ha az úttest mellett nagyobb a hó vastagsága, mint a közlekedő felületen, akkor az autósok biztosak lehetnek benne, hogy ott már járt hókotró.

Az utak járhatóságát kell biztosítsuk, nem lehet vállalni és elvárni, hogy télen, minden időjárási körülmény között fekete, száraz legyen az úttest. Bizonyos esetekben az autósok felelőssége, hogy a nyári, száraz időjárási körülményekhez képest csökkentett sebességgel közlekedjenek.

13. Miért nem látom a sóbuckákat az utakon, ha volt szórás?

Sokszor jelezték, hogy nincs megszórva az út felülete, ezen bejelentéseket Hargita Megye Tanácsa munkatársai ellenőrzik. Idén már egyáltalán nem alkalmazunk lapáttal történő szórást a megyei utakon. Ez gépesített eljárással történik, amely egyenletes terítést eredményez. Így nem minden esetben látszanak az előbbi években manuális szórás révén keletkezett szürke foltok.

14. Miért kátyúsodik az úttest télen? Miért nem hidegaszfaltoznak? Hogyan tudják őket megszüntetni?

A csapadék az aszfaltba bejutva a fagyási-olvadási ciklusok hatására szétfeszítheti azt, ezért alakulnak ki kátyúk a megszokottnál gyorsabban. Legfőképpen ez akkor fordul elő, ha nagy hőmérsékletkülönbségek vannak többnyire rövid időn belül. A téli időszakban a kátyúk kijavítására korlátozottan van lehetőség, többnyire csak ideiglenes javításokat, hidegaszfaltozást tudnak végezni, ha száraz az időjárás.

15. Milyen információk alapján végzik a hótalanítást, és a megelőző beavatkozásokat?

Ha a megyei tanács által működtetett telefonszolgálatra országos utakra vonatkozó bejelentés érkezik, a megyei tanács az információ közvetítését tudja biztosítani, a fennakadás elhárítása az országos útügy feladata. A hótalanításért, a megelőző beavatkozásokért a téli karbantartással megbízott cég felel. Minden cégnek van felelőse, aki figyeli az időjárási és közlekedési viszonyok alakulását, és ha szükséges, elrendeli a beavatkozást.

16. Milyen extrém időjárási körülmények nehezíthetik a közútkezelők téli munkavégzését?

Legfőképpen két extrém eset nehezíti a közútkezelők téli munkavégzését. Elsősorban az ónos eső, ebben az esetben az utak szórása hatástalan, az aszfalt síkosságát csak az eső után érdemes csökkenteni, mivel az eső lemossa a kiszórt anyagot.

Másodsorban a hófúvások, mivel folyamatosan visszahordhatják a havat az útra. Ebben az esetben a hótalanítás után is újra havas lesz az úttest. A szabványok szerint a hófúvások után kell letakarítani az úttestet. Ha nagy mennyiségű hófúvás van, hómarót vetünk be, ha kisebb, hóekével takarítjuk le az utat.

1Sál, sapka, nagykabát, és téli gumi, avagy hogyan készüljünk fel a téli autózásra?

A legfontosabb, ha télen bizonytalanok vagyunk és van lehetőségünk rá, kerüljük a vezetést, ne vállalkozzunk hosszú utakra.

A második, hogy autónk legyen felszerelve és előkészítve a téli időjárásra. Mindig ellenőriztessük a téli gumik állapotát, ezen ne spóroljunk.

Téli szélvédőmosó– a szélvédőmosó folyadék olyan, ami minden autónál figyelmet igényel, télen csakis a speciális szélvédőmosó folyadék a megfelelő, ebből is a fagytűrő. Ugyanilyen fontos az ablaktörlők állapota, ajánlatos ezek cseréjét mindig a téli szezon idejére időzíteni.

Fagyálló hűtőfolyadék– az autó motorjának télen is szüksége van a hűtésre, és elsősorban télen fog jelentkezni, ha gond van a hűtőfolyadékkal. Tél előtt ajánlott a hűtőfolyadék fagyáspontjának mérése, ajánlott a folyadék cseréje, ha a hűtőfolyadék túl öreg.

Akkumulátor- Minden akkumulátor sajátossága, hogy a hőmérséklet csökkenésével drasztikusan csökken a teljesítőképessége. Ez ellen két dolgot tehetünk: az akkumulátort rendszeresen tölteni és ellenőriztetni kell. Ne induljunk hosszú útra bizonytalan akkumulátorral.

Ellenőrizzük a fényszórókat- Mivel télen rövidebbek a nappalok, különösen fontos, hogy rendben legyenek az autó lámpái, ezért ajánlott az ellenőrzésük.

Óvatosság, türelem- A legfontosabb a téli autózáshoz a kellő figyelem, óvatosság és a türelem. Mindenki jobban jár.

Készüljünk fel a váratlan elakadásra. Legyen az autóban mindig pokróc, a csomagtartóban kis zsákban homok, arra az esetre, ha autónk elakadna nagy segítséget jelenthet. Bármilyen jól működik autónkban a fűtés legyen kéznél vastag kabát. Ellenőrizzük indulás előtt, hogy mobiltelefonunk fel van-e töltve. Szereljünk be időben autóstöltőt vagy hordozható töltőt.

Jó utat és elővigyázatos vezetést! Figyeljünk egymásra!

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.