fbpx
dav

Gyergyó-térségi beruházásokat és a karbantartási munkálatokat ismertették

Gyergyó-térségi polgármesterekkel találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök és a megyei tanács beruházásokért és útkarbantartásokért felelős kollégái pénteken, szeptember 28-án.

GyergyoUtak_2018szept29 (1)

A megbeszélés tárgyát a térség útfelújításai valamint az útkarbantartási munkálatok képezték többek között. Hargita Megye Tanácsa költségvetés hiánnyal kezdte az évet, amely hiány közel háromnegyedét sikerült visszakapni a kormány költségvetés-kiegészítéséből. Ezt főként útkarbantartásokra és beruházásokra különítette el a megyei tanács a szeptemberi kihelyezett ülésén, 11 millió lejt útkarbantartásokra és közel tíz millió lejt beruházásokra. A sáncok és átereszek takarítása, valamint a kátyúzásokat követően most a kövezéseken és az egybefüggő aszfaltrétegek leterítésén a sor.

Gyergyóditróban és Gyergyóremetén 3,2 kilométer aszfaltszőnyeget terítenek le, Bélboron pedig 2,5 kilométert.

GyergyoUtak_2018szept29 (2)

A kövezési munkálatokat már elkezdték a négyes kilométerkő – Kovácspéter – Balánbánya irányába. Itt 5700 köbméter törtkő kerül leterítésre, valamint 9 átereszt cserélnek vagy javítanak ki. Ditró – Cengellér – Tölgyes irányába 6500 köbméter törtkő leterítése mellett két átereszt javítanak ki. Tölgyesen továbbá a 127A mentén is köveznek, valamint a partvédelmet is kiépítik. Orotván is lesznek kövezési munkálatok.

A forgalombiztonság tekintetében az összes aszfaltozott megyei jelzésű útszakaszokon újrafestik a hosszanti jelzéseket. Továbbá az átjárókat is újrafestik. Ennek kapcsán a jelenlévő polgármesterekkel abban egyeztek meg, hogy a jelenlegi átjárók mindegyikét újra festik, ahol ez szükséges, amennyiben új átkelőkre is igény van azt jelezzék.

GyergyoUtak_2018szept29 (7)

Idén nem helyeznek el fekvőrendőröket, helyettük rázó sávokat helyeznek el az átkelők előtt, illetve azon útszakaszokon, ahol ezt igényelni fogják a polgármesteri hivatalok. Továbbá Orotván a 128-as megyei út mentén három kilométer hosszan helyeznek ki szalagkorlátot.

Borboly Csaba a megbeszélésen arra kérte a polgármestereket, hogy a karbantartási munkálatokat ellenőrizzék és időben jelezzék a problémákat, hiszen mivel csak most egészítette ki a kormány a költségvetést, ezért versenyt futnak az idővel, hogy a tél beállta előtt elvégezhessék a munkálatokat. A téli karbantartásokkal kapcsolatban a megyeelnök megjegyezte, hogy október 20-tól lépnek érvénybe a szerződések.

GyergyoUtak_2018szept29 (8)

Jelenleg frissítik a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalt, ahol egy külön, Karbantartások fül alatt lesznek elérhetőek az ezekkel a munkálatokkal kapcsolatos információk.

Folynak az aszfaltozási munkálatok jelenleg a 126-os megyei úton, Gyergyóújfalu és Vasláb között is. Borboly Csaba a helyszínen tekintette meg a munkálatok előrehaladtát.

Csíkszereda, 2018. szeptember 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.