fbpx

Gyimesközéplokon is ismertették a megyei utak felújítási terveit

Gyimesközéplokon tartottak ma terepszemlét Hargita Megye Tanácsa és a község vezetősége a helyi lakosokkal együtt. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos találkozott a község polgármesterével, alpolgármesterével, a tanácsosokkal, helyi vállalkozókkal és az érdeklődő lakosokkal.

Két megyei út felújítása van jelenleg tervezés alatt. A 127A jelzésű, Bükkhavaspataka irányába vezető út (https://bit.ly/2nEUDch) 18,5 kilométeres szakaszát szeretnék felújítani egészen Neamț megye határáig. Ezen a szakaszon az aszfaltozás mellett négy hidat bontanak el és építenek újat helyébe, további két új hidat építenek még, valamint 31 átereszt cserélnek ki, egy szakaszon pedig vasbeton támfalat is építenek a patak mentén. A jelenleg aszfaltozott részt is teljesen felújítják a tervek szerint. Emellett a 127B jelzésű, Jávárdpataka fele vezető 2,5 kilométeres szakaszt is felújítják (https://bit.ly/2EHhRG2). Ezen két út felújítási terveit ismertették ma, augusztus 28-án a községben.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a beruházás meghaladja a megyei tanács erőforrásait, ennek ellenére nagy esélyek mutatkoznak rá, hogy uniós vagy az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) forrásaiból támogatást hívjanak le ezen megyei utak felújítására is. – Turisztikai szempontból is jelentős előrelépés, amennyiben elkezdődik a két gyimesközéploki, megyei út felújítása jövőben. Szeretnénk elérni, hogy, akik a Gyilkos-tó felől érkeznek, itt tudjanak leereszkedni vagy akár fordítva, Bükkhavaspataka irányába. Szeretnénk elérni a felújítással Neamț megye határáig, közelebb húzva Háromkutat is – tette hozzá a megyei tanács vezetője.

GyimesiUtak_2018aug28 (5)

A helyszínen olyan ésszerű és hasznos javaslatok fogalmazódtak meg, amelyek segíthetnek a terv tökéletesítésében és a jobb és ésszerűbb megoldások megkeresésében, ezért is folytatják a fórumok összehívását még tervezési fázisban.

– Minden terv tekintetében háromszor megyünk helyszínre, hogy olyan munkát tudjunk kiírni kivitelezésre, aminek végrehajtása nem ütközik nehézségekbe, hisz  a korábbi évek tanulsága talán az, hogy távolról elkészített tervek, amit távolról vett át a megyei tanács, azok szinte mind zsákutcás beruházásokká váltak, és onnan kellett 2016 őszétől újrakezdeni – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

– Ezen két út fontos a község számára turisztikai szempontból is. Megnőtt a forgalom ezen a szakaszon. A terveket látva komoly beruházást jelent a községnek. A Gyimes-völgyét és a Gyilkos-tavat összekötő út jelentősen megnöveli majd a turisztikai forgalmat a községben – tette hozzá Gergely Károly polgármester.

A két út felújítási terve a konzultációs oldalon is tanulmányozható.

Csíkszereda, 2018. augusztus 28.

 466 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás