fbpx

„Ha nem lenne uniós pénz, önerőből is meg kellene valósítani”

Elkezdődött a természetvédelmi területek egységes kezelési tervének kidolgozását célzó pályázat lebonyolítása

Első munkaülését tartotta a Megyei egységesítő rendszer az élővilág sokszínűségének megőrzéséért – a természetvédelmi területek integrált, participatív és egységes kezelési tervének megvalósítása Hargita megyében című pályázatot lebonyolító munkacsoport április 30-án, szerdán a csíkszeredai megyeházán. A projekt kérelmezője Hargita Megye Tanácsa, és az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjából finanszírozzák, az erről szóló szerződést idén februárban írták alá a Környezetvédelmi és Klímaváltozási Minisztériummal.

Az ülés elején részt vett Borboly Csaba megyeelnök és Szabó Barna megyemenedzser is. Borboly Csaba ismételten hangsúlyozta, hogy ez a projekt annyira fontos, hogy ha nem lenne az uniós finanszírozás, akkor azt a megyei tanácsnak önerőből is meg kellene valósítania. A határidő szoros, ugyanis 2015. december 31-ig le kell bonyolítani a pályázatot, de mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy ez sikerüljön. Ezért a megyeelnök arra kérte a munkacsoport tagjait, hogy napi szintű párbeszédet folytassanak. Egyben gyorsítani kell a felmérések elvégzésére, illetve a rájuk alapozott tanulmányok elkészítésére kiírt közbeszerzés folyamatát, ehhez pedig nagyon alaposan összeállított tenderfüzetre van szükség.

A Hargita megye biodiverzitásának megőrzését célzó projekt finanszírozási szerződésének megkötését Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén, december 20-án hagyta jóvá. Összköltségvetése 23 416 792,29 lej, amelyből a jóváírható összeg 21 406 478,54 lej. A pályázat révén egységes kezelési tervet dolgoznak ki a megye csaknem összes természetvédelmi területére, miután biológusok felmérik az élővilágot. A kezelési terv elkészítésén kívül információs központokat hoznak létre, amelyekben a védett területek növény- és állatvilágáról tájékoztatják az érdeklődőket, valamint arról, hogy milyen szabályok érvényesek ezeken a területeken. A projektvezető Hargita Megye Tanácsa, partnerei a védett területek gondnokai: közbirtokosságok, erdészetek, egyesületek. A pályázat tevékenysége által érintett védett területek száma 29, amelyek összesen 51 település területén találhatók.

Csíkszereda, 2014. április 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.