fbpx

Harcos időszak elé nézünk

Tisztelt Kollégák, Meghívottak!

Néhány hónappal az önkormányzati választások sikere után, újra egy hasonló helyzetben állok Önök előtt, előttetek. Harcos időszak elé nézünk, amely több konfliktust és kevesebb békés építkezést ígér, mint az elmúlt évek. Az elkövetkező években változni fog Románia közigazgatási berendezkedése, a régiók közigazgatási jogköröket kapnak, és talán a határainkat is átrajzolják. Ezek a változtatások üdvösek lehetnek, amennyiben a demokrácia elveit tiszteletben tartva, az egyes régiók lakosságának az akarata szerint valósulnak meg. Vagy károsak is lehetnek, ha az emberek akaratával szembemennek. Az RMDSZ számára kiemelt fontosságú terület ez, hiszen e folyamat keretében a szövetség kiemelt célja a  Székelyföld mint közigazgatási regionális egység létrehozása. A jelen politikai körülmények között ez nem lesz egyszerű feladat,ezért minden erőnket be kell majd vetni a cél elérése érdekében az önkormányzatoknál, a parlamentben és európai szinten egyaránt, sőt a történelmi egyházaink és a civil társadalom széles rétegeinek az aktív támogatása is nélkülözhetetlen lesz.

Mindeközben két irányból, a magyar közösségen kívülről és belülről is erős támadásnak lesz kitéve a szövetség. Támadásokat kapunk és további támadásokat várhatunk a román nacionalizmus és a célt és mértéket tévesztett versenypártok felől is. Egyrészt a román politikában egyértelműen megerősödtek az ellenséges nacionalista erők, amelyek nem csak néhány szélsőséges politikai párt berkeiben leltek otthonra, hanem a jelenlegi kormánypártok berkein belül is. Úgy látszik, hogy a válság miatt ismét feljött a  magyarellenesség napja. Olyan támadásokkal, olyan politikai módszerekkel kell szembenéznünk, amelyekről szerettük volna azt gondolni, hogy már a történelem szemétdombjára kerültek, és a 21. század Európai Uniójában nem alkalmazhatóak. A székely zászló és a székely történelemkönyv elleni összehangolt politikai támadás azt mutatja, hogy a nacionalista erők újra célkeresztbe vették a székelységet, fittyet hányva az európai normákra. Ezekkel a támadásokkal bátran szembe kell szállnunk, nincs félnivalónk, mert az igazság és az európai jogrend a mi oldalunkon áll.

Ez a vadon törvénye, és most a romániai közállapotok ilyenek. Itt most nem számítanak a finomságok, a nyafogás! Minket most sem fog sem Budapest, sem Brüsszel megvédeni! Másrészt támadások és övön aluli ütések várhatók a néppárt részéről, amely nem volt képes elfogadni a helyhatósági választások eredményeit, és a minél erősebb magyar parlamenti képviselet megteremtése helyett a székelyföldi RMDSZ-es önkormányzati vezetők „levadászását” meg az RMDSZ parlamenti frakcióinak gyengítését tűzte ki célul. Természetesen vannak nagyon sokan a néppártban, akiket nem a kicsinyes bosszú sarkall, hanem valóban egy politikai alternatíva felépítésén kívánnak dolgozni – remélem, hogy ők hamarosan rádöbbennek, milyen aljas játszma eszközeivé tette őket a pártvezetés. Nekik üzenjük meg: a politikai alternatívák építésére az RMDSZ-en belül adott a lehetőség.

Ebben a harcos időszakban minden erőnkre és bátorságunkra szükségünk lesz. Azon kell lennünk, hogy a helyi választottjainkon és szervezeteinken keresztül mozgósítani tudjuk a civil társadalom minél jelentősebb részét, hogy ha nemcsak néhány ember, de tömegek kellenek a gátra, akkor tudjunk hitelesen és közvetlenül szólni az emberekhez. Ne rettenjünk meg a nacionalisták fenyegetőzéseitől és a helyi ellenlábasok áskálódásától! Mert aki gyengének látszik, az nem tud megmaradni, ez a vadon törvénye, és most a romániai állapotok ezt tükrözik: vagy erősek maradunk, vagy elsöpörnek.

A gazdasági válságnak nincs vége. A gazdasági helyzet nem fog javulni. Még erősebb lesz a verseny, a küzdelem, aki gyenge, azt letapodják, attól elveszik intézményeit, megfosztják jogos jussától. Ez itt a tét: gyengék leszünk, vagy megmaradunk erős, komoly szereplőnek Erdélyben, Romániában. Ezért arra kérek mindenkit, hogy ne egyszerű kampányra, hanem közösségi mozgalomra készüljünk fel és készítsük fel Székelyföldet. Jó úton járunk, haladjunk bátran előre!

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.