fbpx

Néhány éven belül elkészülhet Hargita megye első ipari parkja

Madéfalván egyeztetettek az érintett települések: Madéfalva, Csíkcsicsó, Csíkszereda vezetői, a madéfalvi közbirtokosság, aki a szükséges területet megvásárolta, és Hargita Megye Tanácsa illetékes kollégái a Madéfalva és Csíkcsicsó határába tervezett ipari park megvalósításának következő lépéseiről január 29-én, szerdán.

A beruházással első sorban a helyi vállalkozásokat kívánják segíteni, amelyek fejlesztéseik révén új munkahelyeket hozhatnak létre, valamint további befektetőket kívánnak a megyébe vonzani, további munkahelyeket teremtve. Az ipari park számára csaknem tízhektáros terület áll rendelkezésre, ahol a törvény által biztosított kedvezményekkel élve, a közberuházásokat a helyi és megyei tanácsok által biztosítva, előnyös feltételek mellett lehet majd üzleti vállalkozásokat, illetve termelő egységeket létrehozni.

A tervezett helyszín több szempontból is előnyös. A vasúti csomópont és a megyeszékhely közelsége mellett, a csíkszeredai forgalom terhelésére sem kell számítani.

Az érdekelt felek rövidesen társulási szerződést kötnek, illetve Hargita Megye Tanácsa elkészíti azt a tanulmányt, amely alapján a szükséges beruházásokat elvégezhetik és tudatosan elkezdhetik a befektetők ide vonzását.

Több helyi vállalkozás számára is lehetőséget biztosít majd a tízhektáros terület a kitelepülésre, a vállalkozás bővítésére. A munkahelyek bővülésére azonban már most meg kell tenni az első lépéseket, Csíkszéken tovább erősítve a szakképzést és a felnőtt átképzést.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a találkozón a fiatalok és az általuk alakítható vállalkozásokra is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a magyar kormány fiatalokat, családokat ösztönző gazdasági programjai, és az EU-s finanszírozások mellett több fiatal előtt is a lehetőségek nyitottak az itthon vállalkozásra, kiegészítve ezeket a helyi, megyei és a hazai kormány intézkedéseivel. Mindezek mellett pedig hazavárják a jelenleg külföldön dolgozó szakképzetlen munkásokat és a vállalkozni vágyó fiatalokat, hasznosítva a külföldön megszerzett tudást.

Előreláthatóan idén létrehozzák a parkot működtető közös céget és elkészítik a szükséges terveket is.

Madéfalva önkormányzata elkészíti a rendezési tervet (PUZ), Csíkcsicsó önkormányzata pedig megépíti a parkhoz vezető utat. Mindezekhez Hargita Megye Tanácsa is hozzájárul. A megyei tanács tavaly 50 ezer lejt osztott vissza Csíkcsicsó községnek a parkhoz vezető út megépítéséhez szükséges tanulmányok megrendelésére. Az ipari park kiépítését elsősorban minden résztvevő település saját alapból biztosítja, de EU-s forrásokat is igyekeznek lehívni, amennyiben erre lehetőség nyílik.

Hargita Megye Tanácsa egyébként már 2010-ben elfogadott ezzel kapcsolatban egy elvi határozatot, amelyet a mai napig nem vontak vissza. Korábban a területek rendezetlenségei miatt nem sikerült egybefüggő területet biztosítani, jelenleg azonban a törvények módosulásának köszönhetően ez az akadály is elhárult, így folytathatják a fejlesztéseket.

Csíkszereda, 2019. január 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.