fbpx

Továbbtanulni vagy munkát vállalni? Itthon vagy külföldön?

Itthon is van a jövő – hangzott el január 29-én a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolában azon a rendhagyó osztályfőnöki órán, amelyre ellátogattak Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársai.

Hargita Megye Tanácsának és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségnek közös célja, hogy a fiataloknak lehetőséget biztosítsanak itthon az elhelyezkedésre. Ennek érdekében népszerűsítik a szakoktatást a diákok körében, illetve pályaorientációs tevékenységekkel segítik őket a megfelelő szakma kiválasztásában. Azon dolgoznak, hogy mind a középiskolások, mind a hátrányos helyzetű fiatalok számára hasonló esélyeket biztosítsanak az iskola elvégzése után a szülőföldön való boldoguláshoz.

– Nem tartom jó megoldásnak azt, hogy a fiatalok elhagyják a szülőföldjüket azért, mert itthon nem látják a lehetőségeket. Nem részesülnek valós pályaorientációban, ezért nem látják a perspektíváit, a tudásuk itthon való kamatoztatásának lehetőségét. De odafigyeléssel és munkával mindezt fel lehet építeni, ezért kiemelt célunk, hogy a fiatalok számára itthon biztosítsunk lehetőséget. Ezen dolgozunk most, és a következő mandátumban is – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Itthon vagy külföldön címmel zajlik Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének esszéíró pályázata, amelyre a héten (január 31-ig) még beküldhetőek a pályamunkák az office@investinhargita.ro e-mail címre. A pályázat célja, hogy minél jobban megismerjék a fiatalok gondolkodásmódját, fejtette ki Cilip Árpád igazgató. Mint hozzátette, arra is szeretnének rámutatni, hogy „külföldön sincs kolbászból a kerítés”, bárhol a világon a hozzáértés és a kemény munka hoz eredményt.

Király Szabolcs, a fejlesztési ügynökség munkatársa felhívta a diákok figyelmét a szakmaválasztás fontosságára. Mint mondta, egy jó szakmával a tarsolyukban könnyebben és sikeresebben el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

– Nem feltétlenül a külföldi lehetőségeket kell először megragadni, hanem itthon megvizsgálni, hogy milyen esélyek vannak, majd ezt követően meghozni a döntést a munkavállalással kapcsolatban – fejtette ki a diákoknak.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége további óralátogatásokat szervez a szakokatás népszerűsítése érdekében, illetve helyi vállalkozásokat, jó példákat is bemutatnak a fiataloknak.

A munkalehetőségek népszerűsítése és a munkaerőpiacon való elhelyezkedés segítése érdekében jött létre a https://hargitahazavar.ro/ honlap, illetve a diákoknak szóló lehetőségeket népszerűsíti a https://www.diakmunka.ro/ honlap. A pályaorientációban segítséget nyújt a www.hovatovabb.ro honlap.

Csíkszereda, 2020. január 29.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.