fbpx

Hargita megye építőteleppé alakult

A megyei utak beruházásairól tartottak éves beszámolót

Hargita megye mindhárom térségében több helyen zajlanak beruházások a megyei besorolású utak mentén. Idén közel 21,5 kilométert sikerült beruházásból befejezni.

Egyik legfontosabb megvalósítás a gazdasági és turisztikai vonzattal is járó Hargitafürdőre vezető 138A jelzésű út, ahol több mint 5 kilométeres szakaszon építették újra az utat. Ugyancsak nagy jelentőséggel bír a Homoródszentmárton és Homoródkeményfalva közötti több mint 6,6 kilométernyi szakasz felújítása a 131A úton. Ugyancsak elkészült a 134-es út közel 5 kilométeres szakasza Újlak és Maros megye határa között. Gyergyószéken a gyergyóremetei hulladáklerakót is kiszolgáló 3,5 kilométeres szakaszt újítottak fel a 153D úton.

A megyei utak építése mellett Hargita Megye Tanácsa járdaprogramjából is megépült három járda. Csíkszentkirályon, Gyergyócsomafalván és Székelyszentkirályon a megyei utak mentén épült meg a gyalogosok biztonságát szolgáló gyalogos felületek.

További megyei utakon zajlanak a munkálatok, amelyek végeztével újabb 75,6 kilométernyi megyei úthálózat épül ki. Jó ütemben haladnak a munkálatok a Csíkszentmárton és az egerszéki eltérő közötti 123-as úton. A 14,5 kilométeres felújítandó szakaszon már elkészült négy új híd, 37 átereszt cseréltek, valamint három nagyobb átmérőjű áteresz is behelyezésre került, hamarosan indulnak az aszfaltozási munkálatok. Ugyancsak jó ütemben dolgozik a kivitelező a Ditró-Tölgyes közötti 127-es úton, ahol már négy kilométert leaszfaltoztak a Tölgyes és Recefalva között, további öt pedig folyamatban van Hágótő irányába. A 127A úton, amelyet Gyimesközéploktól Neamț megye határáig kell megépíteni. A beruházás nagyságából adódóan hét részben (lot) kell megvalósítani, amelyből háromra van megkötött szerződés. Bükkhavaspatakán és Hidegségpatakán a támfalak megépítése mellett két-két hidat építettek meg. További két híd szerepel még a tervek között Bükkhavaspataka után, valamint támfalak kiépítése. Etéd és Maros megye határa között elkezdték az első réteg aszfalt terítését. Több mint 12 kilométeres útszakasz, amely Etédtől indulva áthalad Küsmödön és Siklódon egészen a megyehatárig.

Folytatódik a járdaprogram Gyergyóalfaluban. A 126-os megyei út mentén épül járda.

Tekintve a gyergyószentmiklóson még be nem fejeződött munkálatokra, amely miatt a teherforgalmat a 126-os megyei útra terelték, elkezdték építeni a körforgalmat Gyergyóalfalu központjában. A Gyergyószentmiklós-Parajd országút, valamint a Gyergyóújfalu-Gyergyószárhegy megyei út kereszteződésében épülő körforgalom építésének költségeit Hargita Megye Tanácsa kétharmad részben finanszírozza.

Elindultak a munkálatok a megye déli részét átszelő megyei úthálózaton, amelynek beruházási értéke meghaladja a 120 millió lejt és, amelynek végén csaknem 50 kilométer úthálózat épül újjá.

A tervek között szerepelnek továbbá a Gyergyóremet és Maros megye határa közötti, a Borszék-Orotva, a Fitód-Hosszúaszó, valamint Lázárfalvától a Szent Anna-tóig terjedő megyei utak kiépítése.

Az elmúlt egy évben a megyei tanács saját útkezelő vállalat is elkezdte a munkát. A Hargita Útkezelő Vállalat jelenleg közel 30 embert foglalkoztat, sikerült már beszerezni egy billencsautót, egy aszfaltterítőt, egy úthengert, valamint egy hóekével és nyíróeszközzel felszerelhető traktort. Korábban Gyergyószéken és Csík térségében végezték el a kátyúzási munkálatokat. A napokban fejezték be Fitódon két kilométer aszfaltszőnyeg terítését és 49 aknatetőt sikerült szintre emelni. Kászonokban négy kilométer aszfaltszőnyeg terítését kezdték el. A téli szezon beköszöntével a felcsíki megyei utakon végzik el a hótalanítást.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a 2020-2021-es időszakban nagyarányban megnövekedett a megyei utakra fordított tevékenység. Mint mondta, az elmúlt időszakban végzett konzultációk, felmérések is ezt mutatják, a lakosság részéről az egyik legnagyobb társadalmi igény az utak építésére volt.

– Célunk folytatni a megyei utak építését, főként azokét is, amelyekkel Székelyföld belső határait bontjuk le és térségeinket összekötik. Ez a gazdaság és turizmus fellendítésének záloga. Szinte nincs olyan része a megyének, ahol nem zajlanak munkálatok. Az utak tekintetében öt útnál használtunk külső forrást, a többit saját forrásból vagy hitelből fedeztük – mondta el Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke hozzátette, korábban komoly pályázatokról csúszott le a megyei tanács, ezen utak építését hamarabb ellehetett volna kezdeni és elegendő forrás is rendelkezésre állhatott volna úgy az Országos Helyi Fejlesztési Program, mint az EU-s pályázati programokból. Mint mondta, mulasztás történt, amelyet most az RMDSZ kezdeményezte Anghel Saligny-program révén korrigálni lehet. Kiemelte viszont ebben a programban elsőbbséget élveznek a már elkezdett és folyamatban lévő munkálatok, amelyekből Hargita megyében nincs hiány, ezt pedig sok esetben hitel lehívásával lehet fenntartani, amíg sikerül megfelelő pályázati forrást lehívni. Ezzel kapcsolatban a megyei tanács elnöke tájékoztatott, hogy a napokban online konzultáció is indul.

Bíró Barna Botond alelnök örömét fejezte ki, hogy az elmúlt években Udvarhely-térségében is elindultak a munkálatok, tekintve, hogy a megye legkiterjedtebb úthálózata itt terül el.

– A megyei utak felújításával Udvarhely-térségben a kis településeket ki tudjuk szolgálni. Célunk, hogy megközelíthetőek legyenek ezek a települések. Biztosítva az átjárást a gazdaság fellendülését és a turizmus kiépülését segítik elő. Az Anghel Saligny-program nagy segítségnek bizonyul, ezeken a programokon keresztül tudunk helyi közösségeket fejleszteni. Összesen 14 útra tettünk le igénylést, közel 850 millió lej körüli értékben. Mindhárom térséget érintő igényléseket tettünk le a program keretében. Jó hír, hogy megtörtént az udvarhelyszéki megyei utak betelekkönyvezése is, több mint 140 km útszakaszon. Ezzel pedig egy lépéssel közelebb kerültünk a kormányforrások és EU-s pályázatok lehívásához – fogalmazott Bíró Barna Botond.

14 megyei besorolású útszakaszt töltött fel Hargita Megye Tanácsa az RMDSZ kezdeményezésére elindult Anghel Saligny-programba, amelyek beruházási értéke megközelíti a 850 millió lejt. Ezek közül a legnagyobb beruházást a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő 137-es út megyei út képezné, amely bicikliúttal is rendelkezne.

Ugyancsak idén fejezték be több mint 140 kilométer megyei út betelekkönyvezését Udvarhely-térségében. A most telekkönyvezett utakkal összesen 500 kilométernyi megye út tulajdonjoga tisztázott, ez közel 60 százalékát jelenti a megyei besorolású utaknak. További 40 százalék, több mint 335 kilométernyi úthálózat telekkönyvezése Csík és Gyergyó térségében folyamatban van.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.