fbpx

Március elsejétől indul a regisztráció a pápalátogatásra

Sajtótájékoztatót tartottak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásával, az azt megelőző regisztrációs időszakkal kapcsolatosan február 28-án, Csíkszeredában, a megyeházán.

Oláh Zoltán, Bodó Márta, Szőcs Csaba és Veres Stelian, a szentatya csíksomlyói látogatását előkészítő bizottság sajtófelelősei mellett az eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselői.

Oláh Zoltán kanonok a sajtótájékoztató elején bemutatta az eseményre készült bannert, kihangsúlyozva, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra tett látogatásával mind a négy magyar római katolikus egyházmegye híveihez érkezik.

Bodó Márta elmondta, a plébániákon zajlanak a zarándokcsoportok szervezései. Mivel nemcsak a gyulafehérvári, szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyékből, hanem az egész Kárpát-medencéből érkező zarándokokkal számolnak, március elsejétől megnyitják az online regisztrációt a pontifex.ro honlapon.

A sajtótájékoztatón Szőcs Csaba egy bemutatót tartott, hogy fog történni az online regisztráció a honlapon keresztül, szemléltetésként a jelen lévő Székedi Ferenc publicistát regisztrálták az eseményre, aki az adatok kitöltése után azonnal visszajelzést kapott e-mailben, hogy adatait rögzítették.

Mint elhangzott a regisztrációt március 31-én zárják, de ha szükséges még pár nappal meg fogják hosszabbítani.

Oláh Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy csoportos és egyéni regisztráció is lesz, de előnyt élveznek a csoportok. Külön regisztrálhatnak a gyerek, diák vagy egyetemista csoportok, az egyének és családok, a papok, a szerzetesnők és szerzetesek, valamint a mozgáskorlátozott vagy a betegek egy kísérővel. A regisztráció lezárása után szektorokba osztják a regisztráltakat. Ezután bocsájtják ki a vonalkódos belépőket. A belépők egyediek lesznek, egy belépővel egyszer lehet bejutni. A regisztráció ingyenes! – hangsúlyozta Oláh Zoltán.

A szervezők azt is fontosnak tartották elmondani, hogy regisztráció és belépő nélkül is lehet jönni Csíksomlyóra, viszont ez esetben a pápai misét csak távolról, kivetítőn lehet követni. A biztonsági zónákba nem engedik be azokat, akiknek nincs belépőjük.

Önkénteseket is toboroznak

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a regisztráció fontosságát hangsúlyozta, Székelyföld legnagyobb kalákájának nevezte a pápalátogatással járó zarándokok elszállásolását, és a május 31-június 10. közötti Hargitai Megyenapok gazdag programkínálattal való megtöltését. A korábbi sajtótájékoztatón Tánczos Barna szenátor jelentette be, hogy felkéréssel fordultak az önkormányzatokhoz, a térség lakosaihoz, hogy legalább százezer zarándok számára biztosítsanak ingyenes szálláslehetőséget, hisz a vendéglátó egységek már szinte mind foglaltak. Ehhez a kezdeményezéshez már számos városi és vidéki önkormányzat, cég és magánszemély csatlakozott.

Jó példaként említette a megyeelnök Márton Áron püspök szülőfaluját, Csíkszentdomokost, ahol eddig már több mint félezer zarándok elszállásolását vállalták. Ugyanakkor van olyan csíkszeredai vállalkozó, aki cége udvarán ajánlott fel parkolóhelyet autóbuszok számára.

– Nagyon szeretnénk, ha minél többen népviseletbe jönnének, megmutatnánk értékeinket és hagyományainkat. Ez egy remek alkalom, hogy akinek van megmutassa a nagyvilágnak, akinek még nincs még időben van, hogy elkészíttesse – mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának idén is lesz népviseletek beszerzésére pályázati kiírás, ennek példáját jó volna, ha minél több önkormányzat is átvenni.

– Szívesen fogadjuk az ötleteket, javaslatokat, ha bárkinek építő jellegű észrevétele van a pápalátogatással, megyeheti rendezvényekkel kapcsolatosan az írjon az info@hargitamegye.ro címre – kéri a lakosságot a sajtón keresztül a megyeitanács-elnök.

Ugyanakkor minél több önkéntesre is szükség van, elsősorban székelyföldieket kérnek erre a feladatra.

Aki jelentkezni szeretne önkéntesnek, az kapcsolatba léphet Csobot Györgydeák Szabolccsal, az önkéntesek koordinátorával a +40749 059 459-es telefonszámon vagy a  csobot.szabolcs@gmail.com e-mailcímen.

Hasznos tudnivalók

A helyi önkormányzat és a szervezők nyomatékosan kérik, hogy ne személygépkocsival tervezzék az utazást. A város nem rendelkezik elegendő parkolóhellyel, ezért már május 31-től Csíkszereda le lesz zárva az autósforgalom előtt. Eddigi értesüléseink szerint június 1-én csak külön engedéllyel rendelkező személygépkocsik juthatnak be Csíkszereda területére.

A szertatás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz, amit magyarra, románra és angolra fordítanak. A kivetítőkön feliratozás is lesz román nyelven. A TVR1 élőben közvetíti az eseményt. Ezzel is meg akarják könnyebbíteni a hívek bekapcsolódását a szentmisébe. Mobiltelefonokon is hallgatható lesz a különböző nyelvekre történő fordítás, más-más frekvenciákon.

A sajtótájékoztató visszanézhető a megyeelnök közösségi oldalán:

Csíkszereda, 2019. február 28.

 819 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás