fbpx

Hargita Megye Tanácsa partnerként tekint a civil szférára

Hargita Megye Tanácsánál hisznek a civil szféra erejében, az öntevékeny csoportok olyan eredményeket tudnak elérni, amelyeket sok esetben hivatali eszközökkel nem lehet megvalósítani. Ezért is tartják fontosnak, hogy évről évre kiírják a megyei tanács pályázatait, amelyet idén is nyolc kategóriában hirdettek meg, mondta azon a tájékoztató fórumon Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, amelyet május 2-án tartottak civil szervezeteknek a csíkszeredai megyeházán.

Idén az országos költségvetés elfogadásának késése miatt később tudta meghirdetni pályázatait Hargita Megye Tanácsa, de a jó hír, hogy nőtt a pályázatokra szánt összeg, mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának pályázatokért felelős alelnöke. A családprogram esetében 70 000 lejre emelkedett az összeg a korábbi 60 ezerről, a sportpályázatok esetében pedig 100 000 lejjel növelték a keretösszeget, amely idén 650 000 lej. A megyei tanács alelnöke felhívta a pályázók figyelmét, hogy a támogatott tevékenységet július 1–november 30. közötti időszakra tervezzék. Az alelnök felhívta a figyelmet, hogy ne hagyják a pályázatok leadását az utolsó napra. Ha korábban megkeresik a programfelelősöket, még pótolni tudják az esetleges hiányosságokat, viszont a pályázat iktatása után erre már nincs lehetőség, hívta fel a figyelmet Bíró Barna Botond. Tavaly a pályázatok 30%-át formai hiba miatt kellett visszautasítani, ennek kiküszöbölése érdekében hozták létre a palyazatok.hargitamegye.ro honlapot, ahol aktualizálják a pályázással kapcsolatos információkat, illetve itt az érdeklődők feltehetik kérdéseiket. Hargita Megye Tanácsának alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a megyei tanács maximálisan 80%-ban támogathat egy tevékenységet, a maradék 20%-ot a pályázó kell biztosítsa.

Zonda Erika, a megyei tanács Programok, projektek és közbeszerzési vezérigazgatóságának vezetője egyenként ismertette a kiírásokat és hogy mit kell tartalmazzon a pályázati iratcsomó. Idén újítás, hogy tartalomjegyzéket is kell tartalmazzon a pályázati iratcsomó. Egy civil szervezet több kiírásra is pályázhat, ilyen esetben az ismétlődő iratokat elég egy pályázathoz leadni, a többieknél fel kell tüntetni, hogy hol található.

A családprogram a Gyerekek Hargita megyei évére fekteti a hangsúlyt, itt a legnagyobb megpályázható összeg 5000 lej. A sportprogram esetében főként a versenysport támogatása érdekében növelték meg az összeget, ismertette Zonda Erika, itt a maximálisan megpályázható összeg 20 000 lej. A népviseleti program esetében a legnagyobb megpályázható összeg 10 000 lej, és fontos, hogy autentikus népviseletek készüljenek hagyományos, jó minőségű anyagokból. Az ifjúsági program esetében a vezérigazgató kihangsúlyozta, hogy 2500 lej alatti darabok vásárolhatók meg a támogatásból, illetve felhívta a figyelmet az erdei iskola programra, amelynek az a célja, hogy minél több gyermek megforduljon az erdei iskola programjain gyakorlati tudásuk fejlesztése érdekében. Ennek keretében támogatják úgynevezett kiskonyhák és kisműhelyek felépítését. A turisztikai program esetében kiegészült a támogatott tevékenységek köre, idén lehet pályázni a Hargita megyei értéktár természeti értékeinek bővítésére, illetve a Visit Harghita applikáció tartalmának bővítésére. Zonda Erika felhívta a figyelmet, hogy népszerűsítésre is lehet pályázni, de ennek kapcsolódnia kell egy turisztikai desztináció létrehozásához, felújításához vagy bővítéséhez. A turisztikai pályázatok esetében a megpályázható legnagyobb összeg 10 000 lej. A kulturális program célja a kultúra, a népviselet, a hagyományok bemutatása és a turisták idevonzása. A program keretösszege 350 000 lej. A román közösségek kulturális programjai, projektjei és rendezvényei támogatásának keretösszege 60 000 lej.

Borboly Csaba üdvözölte a jelenlevőket, és örömét fejezte ki, hogy a rendszer hiányosságai és a bürokratikus akadályok ellenére bíznak a pályázati rendszer hasznosságában, és élnek a lehetőséggel. Mint mondta, a parlamenterek dolgoznak az általános érdekeltségű nonprofit tevékenységekre közalapokból kiutalt vissza nem térítendő támogatásokról szóló 2005/350-es törvény módosításán, hogy egyszerűsítsék a pályázás rendszerét. Továbbá az igényeket tovább kell vinni az Európai Unió szintjére, ott is azért lobbiznak, hogy az uniós intézmények több pénzt fordítsanak a helyi tevékenységekre. Borboly Csaba felvázolta a 3B – Bukarest, Budapest és Brüsszel jelentőségét. Első esetében jól látható a parlamenterek munkája, Budapestről újabb ágazatok esetében érkezik támogatás, Brüsszelben pedig egyre több téma kell terítékre kerüljön. Ezért is, a jól szervezett civil élet érdekében is fontos, hogy május 26-án komoly részvétel legyen, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hargita Megye Tanácsának pályázati kiírásai elérhetők az alábbi linken:

https://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/palyazatok-projektek/aktiv-palyazati-kiirasok.html

A pályázatokat Hargita Megye Tanácsának iktatójában május 16-án 12 óráig, valamint a területi irodákban május 16-án 10 óráig lehet benyújtani (Székelyudvarhely: 1918. December 1. út  9 szám, Székelykeresztúr: Szabadság tér 55 szám, II. emelet, Gyergyószentmiklós: Szabadság tér 15 szám, Maroshévíz:  Nicolae Bălcescu sugárút 14 szám (a polgármesteri hivatal székhelye), II. emelet, 214 iroda).

Csíkszereda, 2019. május 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.