fbpx

Hargita megyei és görögországi gyermekek cseretáboroznának rendszeresen

Hargita megye jövendőbeli görög testvértartományába, Imathiába látogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 25-én. Az elöljárót Görögország nemzeti ünnepe, a függetlenség napja alkalmából hívták meg a tartományi fővárosban, Veriában tartott ünnepségre, a március 23–26. időszakra. A szombati ünnepi felvonuláson Borboly Csaba Konsztantinosz Kalaitzidisz megyevezetővel együtt vett részt, akivel már több alkalommal találkozott, tavaly szeptemberben írták alá a testvérkapcsolat kialakításáról szóló szándéknyilatkozatot (http://www.hargitamegye.ro/hirek/testverkapcsolatot-letesitenek-imathia-regio-es-hargita-megye-kozott.html).

A hargitai küldöttség többi tagja részt vett a négynapos programon, így a Korondi Árcsó fafeldolgozó vállalkozás vezetősége is, amely több helyi üzletemberrel találkozott a négy nap alatt, és tájékoztatta őket ajánlatukról, együttműködési lehetőségekről. A delegátus tagjaként vett részt Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere is a Székelygyümölcs mozgalom részéről. A tartomány gazdaságának egyik fő pillére ugyanis a gyümölcstermesztés, és ez volt az egyik leggazdagabb térsége a megyének a görög pénzügyi válság előtti időszakban. A krízis miatt nagymértékben visszaesett a görög mezőgazdaság, ezért is keresik az üzleti kapcsolatokat. Borboly Csaba elmondása szerint vizsgálják annak lehetőségét, hogy megteremtsék egy gazdasági együttműködés keretét, amelynek révén Hargita megyei feldolgozott erdei gyümölcsöt értékesítenének Imathiában, onnan pedig déligyümölcsöt szállítanának. Az imathiaiak részéről a burgonyára is lenne kereslet, novemberi hargitai látogatásuk alkalmával (http://www.hargitamegye.ro/hirek/gorogorszagi-vendegek-szamos-ajanlattal.html) tárgyaltak az alcsíki termesztőkkel erről. Ebben az esetben újabb próbákra van szükség, mert kiderült, hogy az ár rendben van, de még egyeztetniük kell a termesztett fajokat illetően.

A tartomány másik gazdasági pillére a turizmus, amelyben nagy az igény családi és hétvégi házak készítésére fából – a Hargita megyeiek ezen a területen is létesíthetnek gazdasági kapcsolatokat. Borboly Csaba szerint a két vidék vállalkozóinak érdemes lenne üzletet kötniük egymással, főleg ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy Hargita megyétől Imathia hasonló távolságra van, mint Magyarország nyugati része, és ha azzal a térséggel elindultak folyamatok, akkor a görög tartománnyal is lehetséges. A megyeelnök szerint, mivel Görögországban sajnos rengeteg az erdőtűz, a helyi tűzoltók nagyon felkészültek, így a székelyföldi önkéntes tűzoltók tapasztalatcseréjére is lehetőséget kell teremteni.

Az ünnepségen az elöljáró koszorút helyezett el a hősök emlékművénél, a díszebédnél tartott beszédében pedig arról beszélt, hogy a szabadság utáni vágy minden népben, közösségben az egyik legfontosabb érték, és a magyaroknak, románoknak, görögöknek egyaránt van történelmi emlékük a török hódoltságról, ugyanakkor a jelenben egy új szövetség köti össze a három nemzetet: az Európai Unió, amelynek ha együtt kihasználják a lehetőségeit, az mindannyiuknál a fejlődés útját jelenti.

A találkozón a fent említett gazdasági kapcsolatokon kívül szóba került a Hargita megyei és Imathia tartományi gyermekek cseretáborozása, Orbán Árpád alpolgármester javaslatára. Abban egyeztek meg, hogy kialakítják ennek rendszerét. Borboly Csaba egyébként tanulságosnak nevezte, hogy a nemzeti ünnepen szerepet kapnak a fiatalok: nemcsak tapsolnak és beszédeket hallgatnak, hanem főszereplőként vesznek részt emelve a látványt és fokozva a hangulatot.

Erről szóló bejegyzése fotóalbummal megtekinthető itt:

Borboly Csaba köszönetet mondott Salamon Márton Lászlónak, Románia szaloniki főkonzuljának, aki nagyban hozzájárult a kapcsolat kialakulásához, és akivel a mai találkozón a testvértelepülési kapcsolatokról is egyeztetett, Orbán Árpád alpolgármesterrel együtt.

A megyei tanács elnöke élőben jelentkezett az ünnepségről:

Csíkszereda, 2017. március 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.