fbpx

Hargitafürdő egyik ékszere Székelyföldnek

Hargita Megye Tanácsa rendes havi tanácsülését tartotta augusztus 14-én, kedden a csíkszeredai megyeháza márványtermében. A tanácsülés kezdetén Borboly Csaba megyeitanács-elnök felterjesztésére Önzetlenség-díjjal tüntették ki a tusnádfürdői Maksai József önkéntes tűzoltót.

A testület a megyei tanács költségvetésének módosításáról, a borszéki hegyimentő bázis költségvetésének módosításáról döntött, jóváhagyta Hargita Megye Tanácsa és Tolna megye közötti együttműködési szerződés létrejöttét, megszavazta a Vidékfejlesztési Egyesület számára a tagdíjat. A gyermekvédelem és a műemlékvédelem érdekében is hoztak meg döntést a megyei tanácsosok, ugyanakkor elfogadták a hargitafürdői út felújítási dokumentációját.

A testület jóváhagyta a 2018-as évi Hargita megyei műemlékvédelmi program keretében finanszírozásra kiválasztott projektek listáját, amelyek Hargita Megye Tanácsa részéről az állagmegőrzési és beavatkozási munkálatok költségeinek fedezésére fordítandó finanszírozásban részesülnek. A Barti Tihamér alelnök által koordinált Főépítészi igazgatósága, az országban egyedülállónak számító programja keretében 600 000 lejjel támogatnak 19 műemléket, elsősorban dokumentációk elkészítését, amellyel további, akár európai uniós pályázati forrásokhoz lehet hozzájutni. Ezekről bővebben az alábbi videóban tájékozódhatnak:

A megyei tanácsosok továbbra is bizalmat szavaztak a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesület tevékenységének, így közösen folytatják a vidékfejlesztésért végzett ösztönző munkát.

– Nagyon fontosnak tartjuk a hargitafürdői útnak (DJ138A) a dokumentációjának az elkészültét, amely egy hosszú erőfeszítésnek az eredménye. Nem egy egyszerű útról van szó, a régi rendszerben betonból meg lett öntve, sokszor a megépült dolgoknak az eltűntetése nagyobb költségekkel jár, mint az újaknak az építése, de most elkészült a dokumentáció. Hargitafürdő egyik ékszere Székelyföldnek, a belföldi és a külföldi turisták szembeli növekedését várjuk, ha elkészül az út felújítása. Ugyanakkor a beruházókat is vonzhatja a feljavított út. Egy költséges útról van szó, közel 3 millió eurós beruházásról van szó. Versenyt futunk az idővel, hogy európai uniós finanszírozást tudjunk rá nyerni.  Ha a cégek megint elkezdik egymást óvni és pereskedések lesznek, akkor más megoldást kell keresnünk, ami késleltetheti a munkálat elvégzését – nyilatkozta a több mint 5 kilométeres útszakasz dokumentációjával kapcsolatosan Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A tanácshatározatok megszavazása után bemutatkozott a Texas Instrument, a cég jövetelének céljáról Stephan Griebel tájékoztatta a tanácsosokat.

A tanácsülés végén Chiorean Adrian, a műszaki vezérigazgatóság részéről ismertette a 2017-ben megvalósított beruházásokat, valamint az idei évre tervezett és folyamatban lévő munkálatokat. A bemutató itt tekinthető meg.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a beruhazasok.hargitamegye.ro honlapot, ahol a lakosság is nyomon követheti, hogy a beruházások milyen fázisban vannak. Ugyanitt fotók és sajtóhírek is találhatóak.

Csíkszereda, 2018. augusztus 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.