fbpx

Harminc éve szoros az együttműködés Hargita megye és Somogy vármegye között!

Az anyaországból, az egyik legrégebbi testvérmegyénkben készítik a legfinomabb bort.

 

1993 óta aktívan ápolja egyik legrégebbi testvérkapcsolatát Hargita megye Somogy vármegyével, több közös rendezvény és program valósult már meg az évek során. Megrendezték a Somogy – Konferenciát, szakképzési lehetőségek feltárására is sor került, Természeti értékek megőrzése, öko- és vadászturizmus lehetőségeinek és kapcsolódási pontjainak feltárása Hargita és Somogy megyében programot közös pályázatból valósítottak meg a Bethlen Gábor Alap támogatásával, továbbá közigazgatási szinten is számos közös nyertes pályázatot vittek végig európai uniós szinten is.

Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egy személyes találkozón, Hargita megyében a megyeházán beszélte meg az együttműködés további lehetőségeit.

A lovas együttműködés megerősítésén dolgozik Hargita megye többek között lovász képzéssel, valamint a Hargita megyei lovas bázis fejlesztésével. Intenzív, aktív gyakorlással akár nemzetközi és országos versenyeken is részt vehetnek a Hargita megyei lovas sportolók.

Példaértékű az, ahogy Somogy vármegye szervezi az erdei iskolákat, az erdők fontosságának bemutatását. Hargita Megye Tanácsa a  Hargita hegység Közösségi Fejlesztési Társulás által Hargita megyében is olyan programok megvalósításán dolgozik, amelyek segítségével közelebb hozzák a természetet a gyerekekhez. Az új generációkban tudatosítják a természet és az ökoszisztéma fenntartásának fontosságát.

Hargita Megye Tanácsa közösen a Vidékfejlesztési Egyesülettel Somogy megyei példák meglátogatását ösztönzi.  A jövőben több sertésfarm is fog létesülni, illetve létesültek már vágóhidak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy:  —Hargita megyében meg kell erősítsük a mezőgazdálkodási szolgáltatásokat, az állattenyésztés tekintetében kell olyan projekteket megvalósítanunk, amelyek erősítik a megyénk mezőgazdaságának fejlődését, ez az egyik jövőbeni célunk, amelyet Somogy vármegyével közösen fogunk megvalósítani. Továbbá a Somogy vármegyei kiváló minőségű borok népszerűsítésén is fogunk dolgozni, a bemutatásban és eladásban is partnerek leszünk.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.