fbpx

Hét alkalmazott fertőződött meg

 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kardiológiai osztályának hét alkalmazottjánál igazoltak koronavírus-fertőzést a PCR-teszt eredményei június 16-án, kedden este. A kórház illetékesei szerdán ismertették a kialakult helyzetet.  

 

Koronavírusra utaló enyhe tünetek miatt végeztek teszteket a kardiológiai osztály alkalmazottain, és hét személynél – öt asszisztens és két orvosírnok – igazolódott a koronavírus-fertőzés kedden este.

Amint a szerdán délben tartott sajtótájékoztatón Konrád Judit, a kórház menedzsere közölte, ezt követően – egy gyors helyzetkép érdekében – az osztály valamennyi alkalmazottjánál gyorstesztet végeztek, és minden eredmény negatív lett. Az eredmény megerősítéséért az osztály minden alkalmazottja számára PCR-teszt is készül, szerdán hét orvost, 19 asszisztenst, két takarítót teszteltek, eredményeik a késő este folyamán várhatók.

Tesztelik ugyanakkor koronavírusra az osztályra beutalt 31 beteget is. Beutaláskor számukra már készült egy teszt, ezt pedig szerdán megismétlik.

A betegek biztonsága érdekében a kórház felfüggesztette a kardiológiai osztályra való beutalást és megszüntette a járóbeteg-rendelő tevékenységét is a helyzet kivizsgálásáig.

Balogh Csaba-István, a kardiológiai osztály vezetője, kardiológus főorvos a sajtótájékoztatón elmondta, akinek sürgős kardiológiai problémája van, az forduljon bizalommal a sürgősségi osztályhoz, a kardiológiai ügyeleti vonal működik. Az előjegyzett krónikus betegektől a kórház munkaközössége türelmet kér, igyekeznek mindenkit értesíteni, hogy egyelőre ne jöjjenek a vizsgálatra.

A kórház ugyanakkor felveszi a kapcsolatot minden, az elmúlt héten a kardiológiai osztályról kibocsátott pácienssel, tájékoztatják őket a helyzetről és követik az egészségi állapotukat. Ha pedig szükséges, akkor számukra is tesztet végeznek.

A pozitívan tesztelt hét kórházi alkalmazott be van utalva a kórház koronavírusos betegeket kezelő osztályaira, jól vannak, enyhe tüneteik vannak, illetve tünetmentesek.

Sergiu Sîngeorzan, a kórház járványtanász főorvosa elmondta, belső vizsgálatot folytatnak annak kiderítésére, hogy honnan kerülhetett be a fertőzés a kórházba. A feltételezések szerint a fertőzés kívülről, az alkalmazottak munkaidején kívüli tevékenység révén történhetett.

„Leszögezném, hogy a kórház mindent megtett annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzés bekerülését a nem koronavírusos betegeket ápoló osztályokra. Minden védőfelszerelés biztosítva volt és van. Bizonyíték erre az, hogy a koronavírus-fertőzötteket ápoló osztályokon senki sem betegedett meg. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban folyamatosan végeztünk járványtani ankétokat minden olyan alkalmazott esetében, akinek környezetében, akár községében, falujában, utcájában volt koronavírus-fertőzött, a mai napig 110 alkalmazottat teszteltünk. Biztosítom a térség lakosságát, hogy továbbra is fordulhatnak hozzánk bizalommal, mindent megteszünk a biztonságos és szakszerű egészségügyi ellátás biztosításáért” – mondta a menedzser.

Az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a sajtótájékoztatón leszögezte, továbbra is bízik a megyei kórház tevékenységében, támogatja azt, és megköszönte a kórház vezetőségének, munkaközösségének, hogy az elmúlt három hónapban, mondhatni, két megye betegeit látták el.  „Ebben a munkában továbbra is támogatjuk a kórház munkaközösségét, és ahogy eddig is találtunk megoldást a problémákra, úgy most is fogunk. Kérjük a lakosságot, legyen szolidáris az egészségügyi dolgozókkal, támogassuk azokat, akik azért dolgoznak, hogy ha gond van, segítsenek minket” – mondta Borboly Csaba.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a koronavírusos betegeket ellátó osztályokon jelenleg 76 igazoltan fertőzött, illetve fertőzésgyanús beutalt van.

Az erről szóló videó megtekinthető itt.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.