fbpx

Nagy értékű felszerelést kapott a kórház

Használatba adási szerződést írtak alá és átadták a kórháznak csütörtökön, június 18-án délben a Kászon Egyesület és a Hargita Megyéért Egyesület vezetői az adományokból megvásárolt, 47 ezer lej értékű steril fülkét. A meghatározatlan időre a kórház használatába adott steril fülke a molekuláris biológiai laboratórium tevékenységét fogja szolgálni.

Konrád Judit menedzser elmondta, az intézmény munkaközössége hálás minden adományért, amely a kórház diagnosztikai képességét javítja. Kifejtette, hogy a járványhelyzet keresztülhúzta a korábbi terveiket, ott, ahová a fülke kellene hogy kerüljön, most piros zónát alakítanak ki koronavírus-gyanús betegek elhelyezése, tesztelése, kezelése érdekében. „Mindezt azért, hogy az ortopédiai osztály, amelyet hónapokkal ezelőtt elköltöztettünk, visszakerülhessen régi helyére, hisz ennek az osztálynak a tevékenysége nemcsak hogy nem szűkült, hanem bővült is az utóbbi időszakban, Kovászna megyei betegeket is ellátunk ott. A steril fülke számára tehát folyamatban van a megfelelő helyszín előkészítése, és köszönjük, hogy ezzel is segítették a munkánkat” – mondta a menedzser.

A kórházban zajló koronavírus-tesztelést irányító Albert Beáta professzor ismertette, a steril fülke a laboratóriumban a személyzet és a minták biztonságát szolgálja, ez alatt a műszer alatt történik a vírus genetikai anyagának az izolálása. Amikor használatba állítják a steril fülkét, nőni fog a tesztelési kapacitás.

A Kászon Egyesület elnöke, András Zoltán elmondta, Hargita Megye Tanácsa példáját követve a járvány kezdetén igyekeztek feltérképezni, hogy a helyi egészségügyi intézményeket mivel tudnák segíteni, így indult el a gyűjtés is, amely nyomán 26 ezer lejjel tudták támogatni az eszköz megvásárlását. A fennmaradó 21 ezer lejt a Hargita Megyéért Egyesület biztosítja, a kórházak javára szervezett adománygyűjtésből.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a kászoni közösségnek, mert – mint mondta – egyetlen község sem gyűjtött össze ekkora volumenű adományt. A megyei tanács elnöke köszönetet mondott azoknak is, akik a Hargita Megyéért Egyesületnek ajánlották fel adományukat és így ki tudták egészíteni a kászoni hozzájárulást. Az adományok révén a kórház alkalmazottai is érezhetik, hogy a megye lakossága mellettük áll – mondta Borboly Csaba.

Konrád Judit köszönő oklevelet adott át a Kászon Egyesület számára.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.