fbpx

Heves megyei küldöttség látogatott Hargita megyébe

Csíkszeredába látogatott a Heves Megyei Önkormányzat  küldöttsége március 16-án, hétfőn. A 2014-ben aláírt testvérmegyei megállapodás alapján a közös együttműködési terv átgondolását, kidolgozását célozta meg a találkozó. A küldöttség tagjai: Szabó Róbert, a Heves Megye Önkormányzat elnöke, Pajtkó Gábor, a Heves megyei kormányhivatal vezetője, továbbá Barta Viktor főjegyző voltak Heves Megye Önkormányzata részéről. Hargita Megye Tanácsát Borboly Csaba elnök, Barti Tihamér és Incze Csongor alelnök, Szabó Barna megyemenedzser, valamint Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója képviselték.

A küldöttség tagjai elmondták, melyek azok a prioritások, amelyekben úgy látják, hogy a megyének erősítenie kellene. A Heves megyei küldöttség részéről elhangzott, hogy szívesen támogatnának olyan fejlesztési programokat, amelyek az infrastrukturális alapok szilárdítására fókuszálnának, hiszen hosszú távon fontos a korszerűsítés, valamint a fejlődés. Ilyen terület az energiagazdálkodás, a turizmus, a partnerek itt még kiemelték a vallásturizmust, a borturizmust, a lovasturizmust és az egészséges táplálkozást. Szóba került egy ipari klaszter létrehozásához szükséges tapasztalatcsere, az informatikai szakoktatás fejlesztése, amely a humánerőforrást gazdagítaná. Különös hangsúlyt kapott a megyemenedzsment fejlesztése, egy olyan marketingklaszter, marketingplatform létrehozása, amelyen keresztül olyan területek, rendezvények is fókuszba kerülnének, amelyek nincsenek jelenleg megfelelően hangsúlyozva megyénkben.

A Heves Megyei Kulturális Tanszék ajánlatot tett tapasztalatcserére, a tudásfejlesztő központ a Hargita megyei oktatók rendelkezésére tudja bocsátani különböző szakterületek tananyagait, kutatási anyagait. Fontosnak tartják a közös pályázási lehetőségek kiaknázását, több lehetőség is van pénzek lehívására konzorciumi partnerségben, akár kutatói területekre is.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, lehetőséget lát arra, hogy a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint a Heves Megyei Főiskola élelmezési szakképzést indítson el közös erővel. Ugyanakkor az elnök fontosnak tartja a helyi termékek, a helyi rendezvények, turisztikai területek népszerűsítését. Olyan együttműködésre tett javaslatot, amelynek alapján félórás, a Székelyföld kincseit bemutató műsort sugároznának a Heves megyei kábeltelevíziók.

Barti Tihamér alelnök egy ipari park létrehozását említette, amiben szintén partner lehet Heves megye, ahol már működik egy ipari park, mégpedig Délapátfalván.

Megállapodás született, hogy Hargita Megye Tanácsa átnézi a 2014–2020-as pályázati időszak lehetőségeit, és a folyamatos kapcsolattartás révén minél több megvalósítást igyekeznek létrehozni. A Heves megyei küldöttség elmondta, hogy szeretettel, törődéssel és szaktudással támogatják Hargita megyét.

A magyarországi vendégek részt vettek a megyei tanács rendkívüli ülésén is.

Csíkszereda, 2015. március 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.