fbpx

Hitelből folytatni a beruházásokat vagy leállítani minden fejlesztést?

Konzultáción vitatták meg Hargita Megye Tanácsának költségvetési részleteit

A költségvetés második félévi kiigazítására készül Hargita Megye Tanácsa. Ennek kapcsán többszöri egyeztetés is történt már a megyei testületben és. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerdára, július 27-re a lakosság számára is nyilvános közvitát hirdetett meg, amelyet a csíkszeredai megyeházán tartottak.

A megyei tanács elnöke, mint mondta ez nem egy rendkívüli eset, hiszen a költségvetés év eleji elfogadását követőn az év derekán minden évben ki kell igazítani, annak függvényében, hogy milyen külső források érkeznek be és mely területekre szükséges további pénzügyi keretet átcsoportosítani.

Mint elhangzott, egyetlen folyamatban lévő beruházásról sem szeretnének lemondani, amelyekre korábban már jó árban sikerült szerződést kötni a kivitelezőkkel. Ez mellett pedig egy új beruházást indítanák el. A szóban forgó beruházás a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti 137-es megyei út teljes körű felújítását érinti, amelyre az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny-programból lesz fedezet. A folyamatban lévő beruházásoknál pedig meg kell vizsgálni a folytatáshoz szükséges pénzügyi keretet, amelyhez a hitelvonal igénybe vételéhez is szükség lesz. Ezzel kapcsolatban egy elemzés is készült, amely többek között arra is rávilágít, hogy a beruházások egyoldalú szerződésbontása esetén a kedvezményezett sem saját forrásból, sem pedig új szerződés megkötésével három évig nem folytathatja a beruházást, ellenkező esetben ugyanis többlet kifizetési kötelezettsége származik a kivitelező felé. Ugyanakkor közel százmillió lejjel lenne nagyobb a megyei tanács kiadása, abban az esetben, ha felfüggesztené jelenleg zajló beruházásokat és újra kiírná a közbeszerzést a jelenlegi megnövekedett építkezési árakkal.

A megyei tanács elnöke kiemelte, el kell dönteni, hogy hitelből folytatjuk a beruházásokat vagy felhagynak a fejlesztésekkel. A 137-es úttal kapcsolatban pedig hozzáfűzte, korábban ugyan már volt támogatási lehetőség a Regionális Operatív Programból, de ezt nem sikerült kihasználni, ez vezetett többek között ahhoz a döntéshez is, hogy a megyei tanács elnöke átvette a megyei utak hatáskörét alelnök kollégájától.

A költségvetés részleteit az idevonatkozó határozatokat és különböző szakjelentéseket a https://hargitamegye.ro/kozerdeku-informaciok/koltsegvetes/ oldalon összegzik.

A költségvetés elfogadásának előkészítési és megalapozási folyamatát itt tanulmányozhatják.

A költségvetéshez fűződő bármilyen javaslatot, véleményt továbbra is várnak az info@hargitamegye.ro e-mail címre.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.